27 Април 2024 г. Събота

Станишев: "ГЕРБ казаха – ние няма да вземаме. Лъжат!"

2012-03-07 12:44:53

Около 120 милиона лева бонуси са раздали ГЕРБ за три години в държавната администрация. Това далеч не са всички бонуси.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод скандала с допълнителните пари в държавната администрация.

Днес премиерът Бойко Борисов обяви, че в специално разкритата сметка са постъпили 603 675  лв. и призова представителите на управлението на тройната коалиция също да върнат взетите бонуси.

„ГЕРБ казаха – ние няма да вземаме. Лъжат!”, отсече Станишев, цитиран от пресцентъра на БСП.

Той коментира и очевидното разминаване в думите на Дянков за това колко пари се очаква да се върнат (около 100 хил. лева), и сумата, която вече е върната.

„Постоянно лъжат. Прикриват голямото раздаване. Това далеч не са всички бонуси, които са раздадени”, отбеляза лидерът на БСП.

По думите му само за миналата година по груби сметки са раздадени близо 40 милиона лева – без прозрачност и яснота на критериите.

„За три години вероятно са около 120 милиона лева – раздадени на техните политназначенци”, добави Станишев.

Той призова управляващите да не се прикриват само със зам.-министрите, защото навсякъде в администрацията са сложени некомпетентни ГЕРБери.

Лидерът на БСП напомни, че има приет Закон за конфликт на интереси.

„Това, което се случва в момента, и се е случвало в управлението на ГЕРБ, и се прикрива, е в нарушение на закона. Тези пари трябва да се върнат и този, който е нарушил закона, трябва да бъде освободен”, категоричен беше Станишев.

Той изтъкна, че Нели Нешева върна бонуса си, но беше освободена.

„Няма ли да бъдат освободени министрите и зам.-министрите? Това е нашето искане”, добави председателят на БСП.

"По време на моето управление се раздаваха бонуси на всички хора. Най- големият бонус, който беше даден, беше за българските пенсионери. За 4 години те получиха около 1 милиард лева – само от коледните пенсии. Държавата осигури 10 милиарда лева за увеличение на пенсиите. И тях ли иска да ги прибере премиерът?", възмути се още Станишев.

Червеният лидер напомни, че при предишното правителство е имало излишъци, "трупаха се резерви и бонуси се даваха най-вече на българските граждани. Бонуси се дават, когато си на плюс", обясни лидерът на БСП.

Сергей Станишев препоръча на Бойко Борисов и на правителството "да върнат потрошените над 4,5 милиарда лева фискален резерв, за да има пари за увеличаване на доходите на хората, които днес мизерстват".

Междувременно депутатите на ГЕРБ също призоваха членовете на кабинета на тройната коалиция да върнат бонусите, раздадени по време на тяхното управление.

"БСП като хората, които най-много поставяха темата за морала. Един от двамата лидери – Сергей Станишев, или г-н Първанов, които имат по-голям авторитет в своята партия, да призоват членовете на кабинетите в тройната коалиция да върнат бонусите, които са в размер на около 8 000 000 лв. за четирите години тяхно управление. Очакваме техния отговор до седмица и да видим тяхната морална стойност на това, за което обвиниха ГЕРБ", посъветва Валентин Николов от ГЕРБ.

Ако до седмица не върнат бонусите, при всички случаи ще изкараме всеки един какви пари е взел, заканиха се от ГЕРБ.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати