29 Март 2024 г. Петък

Войната в Близкия изток неизбежна

2012-03-07 09:21:12
Преговорите във Вашингтон между президента на САЩ Барак Обама и израелския премиер Бенямин Нетаняху показаха, че неумолимо наближава нова война в Близкия изток, пише руският в. "Комерсант"Президентът положи усилия да обясни, че засега няма основания със сигурност да се твърди, че Техеран вече е решил да се сдобие с ядрено оръжие", е заявил източник, близък до Държавния департамент.

Правителството на САЩ не крие опасенията си, че ако Израел бомбардира ирански стратегически обекти, може да започне пълномащабна война в Близкия изток. И неизбежно ще последва поскъпване на петрола в световен мащаб, което ще намали шансовете на Обама да бъде преизбран през ноември.

Според анализаторите на Белия дом отсрочка от няколко месеца ще е достатъчна, за да "усети (Иран) натиска на международните санкции" и да осъзнае, че трябва да направи отстъпки. Вашингтон се опитва да формира международна коалиция, чиито представители да започнат преговори с Техеран, пише "Комерсант".

Един от сценариите, обсъждани във Вашингтон, предвижда според вестника Иран да склони да спре производствата за обогатяване на уран до 20 на сто, срещу което световната общност да се откаже от нови санкции. От своя страна САЩ са готови да осигуряват безпроблемната работа на реактора в Техеран, произвеждащ изотопи за лечение на болни от рак.

Нетаняху обаче май не вярва, че дипломатическите усилия на САЩ ще донесат успех. На форум на Американско-израелския комитет по обществени отношения той призна, че евентуална военна операция срещу Иран ще е трудна и скъпо струваща, но предупреди, че тя може да стане единствен изход за Тел Авив, добавя "Комерсант". 

Преди срещата източници от обкръжението на Нетаняху казваха, че той ще се опита да издейства от Обама подкрепа за израелски удар по иранските ядрени обекти или в краен случай да бъдат ясно начертани червените линии, които Иран не бива да пресича - иначе Вашингтон ще склони на военно решение, пише "Независимая газета". Данни за съдържанието на преговорите няма, тъй като страните решиха да не публикуват комюнике.

Обама не подкрепи ключов момент от стратегията на Тел Авив - определението му за "червената линия", която не бива да бъде прекрачвана, изтъква "Московский комсомолец". Според Израел "червената линия" ще бъде нарушена, когато Иран получи възможността да създаде атомна бомба. За Вашингтон обаче "червената линия"Германия и Япония притежават всичко необходимо за създаване на ядрено оръжие, но не произвеждат такова"Ние - това сте вие, а вие – това сме ние. Ние сме заедно" - така гостът коментирал изказванията на ирански духовници, че САЩ са "големият сатана", а Израел - "малкият". "Това обаче не означава, че двамата "сатани" пееха в пълен унисон", посочва "Московския комсомолец".

Според "Независимая газета" израелското правителство "всъщност вече е взело решение да атакува Иран при съществен напредък в ядрената му програма". Това писа издаваният в Ню Йорк еврейски вестник "Алгемайнер", позовал се на Втори канал на израелската телевизия. Високопоставен източник от американското разузнаване е заявил пред телевизията, че спорът между Обама и Нетаняху е за цената на евентуална атака срещу иранските обекти. Вашингтон предупредил за последиците - включително крах на фондовия пазар в Израел и оръжейна надпревара в Близкия изток.

Междувременно Барак Обама заяви, че няма да допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие и разкритикува кандидат президентите на Републиканската партия за "несериозността" им да говорят за евентуална война с Техеран, предаде Ройтерс.

Възможностите за дипломатическо решаване на спора с Иран за ядрената му програма още не са изчерпани, заяви Обама на пресконференция в Белия дом, ден след като се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Президентът на САЩ посочи също, че наред с дипломацията той разчита и на международните санкции срещу Иран, които според него вече започват да дават резултати. "Светът е единен (спрямо иранския проблем), а Иран е политически изолиран", заяви Обама. Той добави, че дискусиите с Иран за ядрената му програма бързо ще покажат дали страната смята сериозно да преговаря. По думите на Обама мирният изход е в интерес на всички, включително на Израел, който обмисля военен удар срещу иранските ядрени обекти, отбелязва Франс прес.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати