19 Април 2024 г. Петък

Холандските популисти: Да се върнем към гулдена

2012-03-06 19:12:20

Лидерът на холандската Партия на свободата Герт Вилдерс заяви, че Холандия, вторият по-големина износител в еврозоната след Германия, би спечелила, ако изостави еврото и се върне към гулдена, съобщава Bloomberg.

„Холандия може да напусне еврозоната, но ако трябва да сме честни, това ще струва пари“, признава Вилдерс, цитирайки доклад на базирания в Лондон изследователски институт Lombard Street Research, поръчан от неговата партия. 

 

Вилдерс, чиято партия по принцип подкрепя правителството на малцинството на премиера Марк Рут, обяви, че е необходим референдум, за да се реши дали Холандия трябва да остане в еврозоната.

За прокарването на проевропейската си политика, управляващата коалиция на либералите и християндемократите разчита на опозиционната Партия на труда, тъй като Вилдерс се противопоставя на предоставянето на допълнителна помощ за изпитващите дългови затруднения страни от еврозоната.

„В най-лошия случай, ако гулденът поскъпне с 10%, през 2012 г. ще понесем загуби за 51 млрд. евро“, посочва Вилдерс, цитирайки доклада. „Тази загуба обаче ще се компенсира през следващите години, тъй като ще спестим средствата, които плащаме за еврозоната – 37 млрд. евро и 38 млрд. евро съответно през 2013 г. и 2014 г.“
Миналата седмица европейските лидери се договориха да ускорят предоставянето на капитал за планирания постоянен фонд за стабилност на еврозоната. Те се споразумяха и за създаването на фискален съюз.

„Значението на еврозоната не може да бъде подценявано и никой не трябва да прави изчисления само за първите 5 или 10 години“, казва президентът на Европейския съюз (ЕС) Херман Ван Ромпой. „Не съм виждал доклада, но предполагам, че винаги може да намерите анализатори, които да докажат това, което искате да бъде доказано“.

Представянето на доклада съвпадна с началото на преговорите между Партията на свободата и правителството на Рут за необходимите нови икономии, които ще понижат холандския бюджетен дефицит до определения от ЕС лимит от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

През следващата година холандският дефицит ще се понижи до 4,5% от БВП, се посочва в публикувана миналата седмица правителствена прогноза.

За да понижи дефицита си до определените от ЕС рамки през 2013 г., Холандия трябва да осъществи икономии за 9 млрд. евро. През втората половина на 2011 г. холандската икономика изпадна във втора рецесия за последните 3 години, тъй като бюджетните икономии и дълговата криза в еврозоната понижиха потреблението.
Холандският финансов министър Ян Кис де Ягер днес заяви, че докладът на Lombard Street е „просто един от многото анализи за еврото“.

„Еврото и единният пазар донесоха на Холандия много ползи“, посочва министърът. „Дванадесет други изследвания представени пред холандския парламент разкриват, че цената ако Холандия напусне еврозоната ще бъде много по-голяма“.

 „Ето защо правителството ще се бори за стабилност в еврозоната“, казва той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати