19 Април 2024 г. Петък

Изборите в Русия – как се пълнят урни

2012-03-06 13:12:16

Победата на Владимир Путин на президентските избори дори по данни на самите „антиправителствени“ анкети не подлежи на съмнение. Опозиционерите обаче продължават да говорят, че изборите са нелегитимни и привеждат нови и нови доказателства за груби нарушения, извършени на 4 март. 

А експертите изчисляват колко гласа са били „вкарани“ в полза на премиера и кандидат на партията Единна Русия – около 5%. 

Известният блогър Алексей Навални пише за поредното видеосвидетелство за „мръсните игри“ на руските власти. На записа от избирателна секция 1840 в село Стари Кувак в Татарстан се вижда така нареченото „пълнене“ на урната с бюлетини.

В избирателна секция в село в Татарстан, Русия при отварянето на урната и изсипването на бюлетините на масата мъж, който е с гръб към камерата, изважда изпод якето си бюлетини и ги слага на масата едновременно с падащите от урната. За „операцията“ му помага жена, която е член на избирателната комисия.


Частта от видеозаписа от секцията е от около 22 часа. След като и последните избиратели са си отишли, членовете на избирателната комисия отварят запечатаната урна и се готвят да броят гласовете. Главният герой в записа според определението на Навални е „плешивият мъж с черно яке“. Миг преди бюлетините от урната да бъдат изсипани на масата, той вади изпод якето си някакви бумаги и ги поставя в общата купчина. При това жена от членовете на комисията се опитва или да прикрие мъжа от камерата, или да му помогне да се справи с якето така, че бюлетините да бъдат извадени незабелязано.

 

„Мога само да повторя очевидното. От този ден Русия живее без легитимна власт. Ето например в Татарстан Путин е спечелил 83% от гласовете. А в конкретната секция 1840 – 94,83%“, пише Навални. 

Много популярно е и видеото, заснето от уебкамера в избирателна секция 1402 в село Тарумовка в Дагестан. Ако се вярва на коментарите на автора, „пълненето“ на урната е правено в продължение на 30 минути /на записа се вижда как човек пуска непрекъснато бюлетини в урна, междувременно към другата урна се приближава жена, която пуска само своите бюлетини, с които е гласувала/. В Дагестан Путин получава 92,84% от гласовете.

„Това не е било „пълнене“ /на урната/, това е фатална грешка на членовете на секционната избирателна комисия“, коментира председателят на ЦИК Владимир Чуров скоро след появата в мрежата на видеото. „Те започнали да вкарват в автоматизираната урна бюлетините на избирателите, които са гласували у дома си, без да изчакат края на гласуването“, каза Чуров. Макар че става дума за грешка, резултатите от изборите в тази секция са отменени. 

Опозиционери и техни симпатизанти, както и много просто неравнодушни към политиката руски граждани обаче отбелязват, че властта не е имала нужда от фалшификации – Путин и без това е най-популярният политик в страната. 

Това сочат дори данните на асоциация „Голос“, преброила 14% по-малко от ЦИК гласове на първия тур за Путин, които все пак са му достатъчни за победата.

NEWSru отбелязва, че гласовете в повече за Путин са резултат от чиновническо престараване. „Високият резултат винаги се възприема добре от началството, а ниският води до оставки“, казва президентът на Центъра за политически технологии Игор Бунин. 

От ЦИК пък обявиха, че в деня на изборите са получили едва около 180 сигнала за нарушения. 

На тези избори в Русия в почти всяка избирателна секция имаше инсталирани уебкамери. За проекта от федералния бюджет бяха отпуснати 13 млрд. рубли. Той обхваща 91 400 секции от общо 94 300 на територията на федерацията и има възможност да включи 25 млн. потребители. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати