27 Април 2024 г. Събота

Найденов се закани: Ако цените на яйцата не паднат, пускаме полския внос

2012-03-06 10:44:25
Цената на яйцата в България не е нормална и ако не падне, ще бъде пуснат внос от Полша. Това обяви в интервю за Би Ти Ви министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Изказването му беше в отговор на въпрос защо в Париж яйцето се продава за 26 стотинки, в Берлин струва 28, а в Брюксел - 30 стотинки. В същото време в България цената на същата стока е около 40-50 стотинки. 

В края на миналата седмица яйцата достигнаха рекордно високи цени, като увеличението беше с 40% само за седмица. От лятото досега поскъпването е 100%, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.  Птицевъдите твърдят, че рекордно високите цени се дължат и на поскъпването на фуражите и горивата. Други смятат, че причината е във въведените европравила за отглеждане на щастливи кокошки. Трети обясняват поскъпването със студената зима.

"Тази цена на яйцата в България не е нормална," коментира Найденов и се аргументира, че фуражите и горивата са поскъпнали и за другите производители в Европа и не е нормално цената в българската ферма да е като тази в парижките хипермаркети.

Според него не би трябвало прилагането на евродирективата за щастливите кокошки да оскъпява птиците продукти.

Ако има картелно споразумение, средствата, които са предвидени да компенсират инвестициите за изпълнение на новите изисквания на Брюксел, ще бъдат спрени, каза още Найденов. По думите му за по-широките клетки и другите подобрения в птицефермите са били предвидени около 6,5 млн. лева помощ за фермерите, които гледат кокошки-носачки.

Ако причината е в търговските вериги ще има действия по отношение на тях, а ако цените не паднат, пазарът ще бъде отворен за полски внос, обяви още министърът. Така според него цената на яйцата ще се нормализира веднага.

"Ако причината за поскъпването е в европейската директива за ощастливяването на кокошките, то би трябвало и яйцата във Франция да са по-скъпи", смята земеделският министър. Според него ценовата спекула е свързана с Великден.

"Пробва се пазарът", каза земеделският министър и добави, че ако производители и търговци не се вразумят, държавата ще предприеме мерки, включително възобновяване на евтиния полски внос. Ако има съмнения за картел, ще бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати