Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Януари 29
Начало arrow София arrow Махат паяците от "синята зона" на София

Махат паяците от "синята зона" на София

  Print E-mail
2012-03-06 07:52:39
източник: dnes.bg

Паяци няма да вдигат колите от "синята" и "зелената" зона в София, освен ако колите не пречат на движението, реши на свое заседание транспортната комисия в Столичния общински съвет. 

На нарушителите ще бъдат поставяни скоби и те ще трябва да платят 30 лева за тяхното премахване.

Всеки следващ час със скобата ще струва по още два лева. Ако до края на работата на платената зона не се заплати глобата,  санкцията автоматично скача до 60 лева.

Управителят на Центъра за градска мобилност Николай Костов обясни, че е разработен специален софтуер, с който нарушителите с поставени скоби ще получават кратко съобщение за поставената скоба. 

Иначе по 2 лева на час ще трябва да се бръкне всеки жител и гост на София, който реши да паркира в „синята зона“ в града. Тарифата за т.нар. "зелена зона" пък ще бъде левче.

От 8.00 до 19.00 ч. ще бъде времетраенето на двете бъдещи зони за паркиране. 

Стикерът, който дава право за паркиране на живеещите в синя зона, ще е 15 лв., а за зелена - 10 лв. Годишните такси пък ще са съответно по 150 лв. и 100 лв. За втори автомобил тези цени ще са двойни, решиха общинските съветници от транспортната комисия.

Идеалният център на столицата ще е синя зона, а неговата периферия - зелена. В синя зона ще влизат и пространствата около НДК и Медицинска академия, които първоначално бяха предвидени да влизат в зелената.  Синя зона ще има и около ИСУЛ. 

Комисията одобри и предложение цената на еднодневно паркиране в бъдещите буферни паркинги на метрото при ползване на метрото да бъде четири лева. Цената за час паркиране без ползването на градския транспорт ще е един лев.

Решенията на комисията предстои да се одобрят на заседанието на Столичния общински съвет на 8 март.

Съветниците решиха още "Служебният абонамент" да е десет процента от всички паркоместа в "синята" и "зелената" зони.

Председателят на комисията по транспортна инфраструктура Радослав Тошев обясни, че има предложение "служебният абонамент" пред хотелите, увеселителните заведения и банките да е 24-часов.

Тошев поясни, че контролът по неправомерното паркиране ще се осъществява от денонощно дежурството на репатриращите автомобили.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория София
  Новини  Източник: Маркет линксИзследване на "Маркет линкс", поръчано от "Оффнюз" показва, че София изглежда е готова за промяна на управленския модел. Най-значимите ...
  Новини Въздухът в София отново е опасно мръсен, показват сензорите на airtube.info. От общината твърдят, че по-високите стойности на фини прахови частици в атмосферния въздух се дължат на липсата на вятър, ...
  Новини Нова наредба за обществения ред ще регулира шума в София. Очаква се текстът да бъде гласуван до края на месеца от Столичния общински съвет. С наредбата се забраняват шумните строително-монтажни ...
  Новини "7 милиона лева за един гьол." По този начин столичният общински съветник от РБ и активист Иво Божков коментира ремонта на емблематичния булевард "Княз А. Дондуков".В ...
  Новини Тазгодишните ремонти в София вече събират негативни коментари от столичани. В последните дни излязоха наяве нови скандални детайли от работата в центъра. Повече от три месеца, след като от Столичната ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?