17 Април 2024 г. Сряда

Освободени са опозиционерите, задържани на митинг в Москва

2012-03-06 07:51:15

Руски опозиционни лидери, сред които водачът на Левия фронт Сергей Удалцов и Алексей Навални - блогър и борец срещу корупцията, съобщиха днес, че са освободени, предаде Франс прес.

Опозиционерите бяха задържани снощи по време на демонстрация в Москва срещу победата на премиера Владимир Путин в президентските избори, напомня агенцията.

Всички задържани при протестите в столицата са пуснати на свобода. Според полицията става дума за около 250 души, информира РИА Новости.

 

По-рано бе съобщено, че опозиционерите са обвинени главно като участници в неразрешена проява, а Иля Яшин от ръководството на опозиционното движение "Солидарност" и още неколцина – в неподчинение на полицията.

Според руски медии Навални и Удалцов може да бъдат наказани с глоба до 2 хил. рубли (близо 51 евро) като нарушители на реда за организиране на масови прояви, а Яшин рискува до 15 дни затвор, посочва АФП.

Тримата опозиционни лидери трябва да се явят в съда днес. Те бяха арестувани по време на разрешена демонстрация на Пушкинския площад, събрала снощи 20 000 души според опозицията, а според силите на реда - 14 хил. участници. Навални, Удалцов и Яшин наред с още 2000 души отказаха да си тръгнат след края на проявата и тогава се намесиха силите за борба с безредиците, припомня агенцията.

Сред задържаните на Лубянския площад се споменават журналистите Андрей Стенин от РИА Новости и Павел Никулин от вестник "Московские новости". Четирима участници в акцията на Пушкинския площад потърсиха медицинска помощ, била е счупена ръката на Альона Попова, помощник на депутат от опозицията в Държавната дума.

Опозицията реши да се откаже от митингите в Москва, планирани за 8 и 9 март, поради спорове със столичното кметство за мястото на проявите, съобщи днес Сергей Удалцов за Интерфакс.

Организаторите на протестите ще насочат усилия изцяло към дейността, свързана с предстоящото и заявено вече пред градската управа шествие с митинг на 10 март, каза той. Московското кметство впрочем е предложило различен маршрут и за тази демонстрация, отбелязва Lenta.ru, цитирана от БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати