23 Април 2024 г. Вторник

Преглед на печата днес

2012-03-06 07:42:09

Вестниците във вторник публикуват данни на агенция „Алфа Рисърч" заполитическите нагласи в обществото и популярността на партиите.

„Управляващите губят доверието на хората в големите градове и на високообразованите" - съобщава „Дневник".
„На фона на скандалите от последните месеци с раздадените бонуси, цените на лекарствата, наводненията, случаите на полицейско насилие и споразумението ACTA премиерът Бойко Борисов запазва доверието на 38% от избирателите, но ГЕРБ губи 2% от симпатизантите си...
Към края на февруари склонност да гласуват за управляващите заявяват 23.9% от пълнолетните граждани на страната. Подкрепата си за партията оттеглят най-вече жителите на областните градове и селата, средните поколения, хората с високо образование, отчитат социолозите...
Оценките за дейността на правителството се запазват почти без промяна в сравнение с декември 2011 г. - 22% положителни, 36% отрицателни. Одобрението идва основно от електората на ГЕРБ и в по-малка степен от симпатизантите на "Атака" и "Синята коалиция".
Социолозите отчитат, че за пръв път вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, макар да остава най-одобряваният член на кабинета, събира повече негативи, отколкото позитиви за своята дейност.
Въпреки че общественото мнение е силно критично както към приемането на ACTA, така и към проучванията за шистов газ, поемането на отговорност от страна на министър Трайков е изиграло положителна роля и протестите не са довели до спад в неговия индекс на доверие." - се казва в публикацията.

„ГЕРБ губи шансове за самостоятелно мнозинство в следващия парламент" - обобщава в. „Сега", като подчертава, че проблемът за коалиционния партньор ще стане водещ преди следващите избори.
„Разликата в електоралната подкрепа за ГЕРБ и БСП се е стопила и само 6% делят първия от втория, сочи февруарското проучване на "Алфа рисърч". За последните три месеца ГЕРБ е загубила 2 процента от симпатизантите си и ако изборите бяха днес, за управляващите биха гласували 23.9% от пълнолетните граждани на страната. Столетницата пък е разширила електората си с 1% и днес би взела 17%. При очертаващата се ниска избирателна активност обаче тези резултати значително ще се уголемят. Към днешна дата 39.7% от българите заявяват, че няма да гласуват...
Динамиката при социалистите ще зависи от това кой ще спечели лидерската битка в партията - Георги Първанов или Сергей Станишев. Засега бившият президент засенчва по личен рейтинг лидера на БСП с 33% срещу 20%. Влиянието им в партията обаче е почти изравнено.
Електоралният потенциал на ДПС и доверието в Ахмед Доган са в рамките на традиционните 5% от избирателите. "Синята коалиция" запазва позициите си (2.9%). Подкрепата за "Атака" се е свила до 1.9%. Новосформираните организации и сдружения все още не се възприемат от избирателите като реална политическа алтернатива." - продължава всекидневникът.

„Реакцията на кабинета след наводненията в Югоизточна България е оценена като адекватна и способства в най-голяма степен за запазване на досегашното равнище на доверие, коментират социолозите. Случаите на полицейско насилие, скандалите с бонусите и цените на лекарствата нанасят сериозни щети върху образа на управляващите...
Новосформираните организации все още не се възприемат като реална политическа алтернатива, смятат от "Алфа рисърч". Председателят на сдружение "България на гражданите" Меглена Кунева е сред тримата най-одобрявани политици в страната - с 26% доверие. Около 10% от българите заявяват интерес към движението, но едва 2% - твърдо намерение да гласуват за него.
Доверието в правителството, премиера и президента, излъчен от ГЕРБ, се запазва на приблизително същите равнища, както през декември. Оценките за дейността на правителството са 22% положителни и 36% отрицателни.
Президентът Росен Плевнелиев запазва позитивен рейтинг. Месец след встъпването му в длъжност, положителните оценки за дейността му са 43% срещу 16% отрицателни. Според "Алфа рисърч" парламентът продължава да страда от дефицит на обществено доверие. Въпреки липсата на нов спад, доверието и към него - 11%, и към председателя Цецка Цачева - 15%, остава на ниско равнище, коментират социолозите." - пише „Стандарт".

„Скандалите с бонусите на висши чиновници нанасят щети върху образа на управляващите. Така смята всеки втори българин.
Като негативни събития са оценени още случаите на полицейско насилие (според 69% от хората) и цените на лекарствата (58%). Според 69 на сто от анкетираните отговорността за високите цени е на здравната каса и на здравното министерство.
Шефът на здравното ведомство Стефан Константинов е в дъното на класацията на успешните министри (виж таблицата в галерията). Скандалите с полицейско насилие се отразяват на рейтинга на вицепремиера Цветан Цветанов - за първи път преобладават негативните оценки...
Най-харесваният политик остава Кристалина Георгиева с 57% одобрение. Георги Първанов запазва рейтинг от 33%, Сергей Станишев има 20% (ръст от 3% от декември 2011 г.). Доверието в Меглена Кунева е 26%. 10 на сто заявяват интерес към оглавяваното от нея движение, но само 2% твърдо биха гласували за него.
ГЕРБ получава електорална подкрепа от 23,9% (спад от 2% за три месеца), БСП - 17%, ДПС - 5,4%, "Синята коалиция" - 2,9%, "Атака" - 1,9%.
Българите искат по-силна намеса на държавата в икономиката - 72%, и във финансовите институции - 67%." - информира „Труд".

Всекидневниците следят и лидерската битка в БСП.

„Трети човек, различен от президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов или соцлидера Сергей Станишев, да оглави БСП, предложил неотдавна бившият държавен глава, научи "Труд". Станишев обаче е решен твърдо да брани поста си на 48-ия конгрес на партията. Първанов пък бил готов да не се кандидатира само ако двамата си стиснат ръцете в полза на трети претендент.
В неделя вечерта Първанов упрекна Станишев в Сливен за това, че БСП е загубила председателското място в Националното сдружение на общините в България (НСОБ) и припомни, че в последните 15 години партията е била начело на организацията. "Това е загуба, която показва две неща. Първото е, че представянето на левицата на местните избори не е удовлетворително, не е достатъчно, за да доминираме в местната власт. Второ, че очевидно губим все повече партньори, защото този избор е и въпрос на партньорска политика. За съжаление моята теза за изолация на БСП в този момент се потвърждава и ако не разберем това своевременно, не ни чака нищо добро", каза в Сливен Първанов. "Това е лоша загуба за БСП", повтори вчера тезата на Първанов соцдепутатът Румен Петков.
Ден след Първанов в Сливен отиде и Станишев...
Първанов проучил графика на Станишев и или ходел по стъпките му, или отивал в съответния град ден по-рано, твърдят червени. Снощи той бе в Бургас, където Станишев ще отиде след една седмица." - пише „Труд".

„Стандарт" цитира изказване на Сергей Станишев, който призовава Първанов да  обясни отношението си към ГЕРБ и Борисов:
„Сливен стана арена на първото остро единоборство между Георги Първанов и Сергей Станишев. В неделя вечерта президентът Първанов обяви, че БСП е останала в изолация, загубвайки председателското място на Националното сдружение на общините, което държа цели 15 години. Бившият президент посочи, че това е загуба, която идва да покаже, че представянето на левицата на последните местни избори не е удовлетворително и че тя губи все повече партньори, защото този избор е и въпрос на партньорска политика.
Очевидно е, че тезата ми за изолацията на БСП в този момент се потвърждава и ако не разберем това своевременно, не ни чака нищо добро, каза Първанов.
По-малко от 24 часа по-късно пак в Сливен Сергей Станишев заяви: Всяко едно твърдение трябва да бъде подкрепено с факти. БСП е единствената партия, която увеличава доверието. Вярно е, че има много да се върши, за да обърнем ситуацията окончателно. Сергей Станишев призова Георги Първанов да обяви той кандидат ли е за лидер на БСП.
"Въпреки, че аз смятам, че неговите обиколки с не много ясни мотиви и теми, всъщност дефокусират нашите избиратели", каза Станишев. Аз не се притеснявам нито от състезание на идеи, нито от състезание между личности. Много бих искал да чуя бившия президент, сега член на БСП Георги Първанов, какви идеи предлага действително. Той допълни, че преди да дава наставления, президентът трябва да отговори на редица въпроси за миналото, за мандата, политическата линия, отношението към ГЕРБ и Бойко Борисов лично.
Трябва да даде обяснения и по отношение на АБВ, не е тайна, че това бе замислено като политически проект. На тези въпроси е хубаво да отговори преди да тръгва в друга посока", каза Сергей Станишев в Сливен. Той посещавал различни региони в страната, за да изпълни своя ангажимент, поет още преди изборите. Припомни, че е посетил 115 общини по време на кампанията и още тогава обещал да продължи тези обиколки, особено в периода на отчетно-изборна кампания.
Сергей Станишев упрекна Георги Първанов за това, че след изборите миналата година не е направил ясна оценка на нарушенията, за фалшификациите и купуването на гласове. "Напротив, още в изборната нощ той поздрави победителя, колкото и спорен тогава да беше изборът", заяви Сергей Станишев."

Всекидневният печат продължава да следи и ситуацията с пазара на горива у нас и конкретно рафинерията  „Лукойл".

„ДСБ поиска пълно разследване на "ЛУКойл" за злоупотреби" - съобщава в. „Сега":
„В пореден епизод от войната между ДСБ и "ЛУКойл" тъмносините свириха сбор на цял куп държавни институции с призива да се разследват евентуални злоупотреби на нефтената компания. Позовавайки се на сайта energy.eu, от ДСБ заявиха, че България е страната с най-голямо оскъпяване на горивата от страна на производителя в целия ЕС. "Вече 4 години "ЛУКойл Нефтохим" отчита загуби, въпреки че работните заплати са пет пъти ниски от тези в ЕС и 8 пъти по-ниски от тези в Швеция, където местната рафинерия отчита печалба от 10 евро на всеки преработен тон суров петрол. Това води до сериозни съмнения за тежки данъчни злоупотреби, прехвърляне на печалби към дъщерни дружества или офшорни фирми, както и за пране на пари", обяви членът на националното ръководство на тъмносините Димитър Бъчваров. Затова от партията искат финансовото министерство да назначи цялостна данъчна ревизия на компанията, която да установи дали има укрити данъци и фиктивен износ, а икономическото и транспортното министерство да направят анализ на високите цени на горивата, продавани от компанията. Според тъмносините в разследването за "ЛУКойл" трябва да се включи и ДАНС, която да провери дали през компанията не се перат пари.
На 29 февруари лидерът на ДСБ Иван Костов и партньорът му в "Синята коалиция" Мартин Димитров обявиха, че рафинерията има монополно положение на пазара у нас, тъй като компанията държи 80% от складовете за съхранение на горива в страната."

„Държавната агенция "Национална сигурност" да провери паричните потоци на "Лукойл" и да каже имат ли основание съмненията за пране на пари, поискаха от ДСБ. От партията призоваха още министерствата на енергетиката и на транспорта да направят анализ на високите цени на горивата, продавани у нас от рафинерията.
Исканията им обяви на пресконференция заместник-председателят на партията Светослав Малинов. Дълг на държавните институции е да изяснят тези аномалии, заяви и Димитър Бъчваров, член на националното ръководство на ДСБ. Той цитира данни към 5 март, публикувани на сайта Energy EU, от които се вижда, че от всички 27 страни от ЕС крайната цена на бензиностанцията, от която се вади ДДС, акциз и цената на суровия петрол, е най-висока в България. На фона на тази най-висока вътрешна индустриална цена "Лукойл" вече четвърта година отчита загуби, отбеляза той. И даде за сравнение шведската рафинерия, която при една от най-ниските вътрешни индустриални цени на дизела и на бензина, печели 10 евро от преработка на тон петрол. В същото време "Лукойл" отчитала загуба от 10 евро. Това е невъзможно и недопустимо, у нас средната заплата е осем пъти по-ниска от Швеция, коментира Бъчваров. Още повече, припомни той, че корпоративният данък - 10 на сто, е почти три пъти по-нисък от този в Швеция. Очевидно е, подчерта Димитър Бъчваров, че в "Лукойл" стават неща, които трябва да бъдат осветени и да се видят истинските причини за високите цени на петрола. Дълг на държавните институции е да изяснят тези аномалии, е позицията на ДСБ.
Проверките на съответните институции в компанията са инструмент за натиск и не може тези съмнения да останат без отговор от държавата, допълни Светослав Малинов.
В преговорите си миналата седмица с председателя на борда на директорите на "Газпром" Алексей Милер българската страна отново е била в слаба позиция, защото няма изградени интерколекторни връзки и резултатът е отново "договорихме се да се договорим", заяви още Бъчваров. От партията за пореден път обявиха, че е нужно обществото да знае до какви споразумения са постигнали двете страни при разговорите." - пише по същата тема в. „Дневник".

В. „24 часа" информира, че четири от най-големите компании в търговията с горива у нас ще бъдат наказани за заради картелно  споразумение за цените:
„До дни Комисията за защита на конкуренцията ще им предяви т.нар. твърдение за извършено нарушение. То е в резултат на започналата през август миналата година проверка на "Лукойл България", "Нафтекс Петрол", "Ромпетрол" и OMV. Причината тогава бяха съмнения за картел при определянето на цените на бензина и дизела и за злоупотреба с господстващо положение от "Лукойл".
Според анализа на пазара, направен миналата година от КЗК, подозренията за злоупотреба са породени от клаузи в договорите, които "Лукойл" сключва за продажба на едро. Като основен доставчик на преките си конкуренти дружеството можело да наложи схеми на отстъпки, които да доведат до нарушаване на ефективната конкуренция, гласяха подозренията на комисията.
От антимонополното ведомство вчера отказаха коментар за резултатите от производството. Според информация на "24 часа" обаче най-високата санкция ще е именно заради злоупотребата с господстващо положение.
По закон глобите са до 10% от оборота на компаниите за предходната финансова година. Според процедурата след предявяване на твърдение за нарушения фирмите имат срок, в който да се защитят и да оборят заключенията на комисията. Имат право и да бъдат изслушани."

В „24 часа" отделя място на друга икономическа тема -руската "ВТБ Капитал" най-активна в сделките с български дълг:

„Руската "ВТБ Капитал" е сред най-активните търговци на български глобални облигации, установи проверка на "168 часа". Тя откри клон у нас на 1 март.
В специализиран сайт за международна търговия е отбелязано, че институцията постоянно изкупува и продава нашите книжа. Цените и доходността на тези сделки са тайна. След въвеждане на парола регистрираните играчи могат да научат актуалните котировки и да търгуват през руската банка нашия дълг. 
Интересното е, че "ВТБ Капитал" се фокусира само върху глобалните облигации, популярни като сделката от 2001 г. на бившия финансов министър Милен Велчев. Тогава той трансформира външния ни дълг в еврооблигации. Банката играе едновременно и с двете емисии - тази с падеж 2013 г. и другата с падеж 2015 г. Любопитното е, че от страна на банката при преговорите за покупката на "Булгартабак" се яви именно Милен Велчев. Самият той не отговори на въпроса на "168 часа" каква е причината за интереса на руската банка към нашите книжа. От ВТБ също не казаха до редакционното приключване на броя какво мотивира интереса им към българските бондове.
В специализирания сайт е посочено, че другият активен търговец с наш дълг е банката от Литва "Банк Финаста".
Прибалтийската институция е посочила, че нейна главна цел е увеличаване стойността на активите на своите клиенти.
Литовците и ВТБ са основни играчи с български глобален дълг. На практика всеки, който иска, по всяко време може да си купи наши книжа от тях.
Руската финансова институция нашумя у нас и с покупката на футболен клуб "Левски". Според финансисти причина за интереса към нашите книжа е добрата им доходност. Слуховете, че те могат да бъдат разменени за облигации с по-висока лихва, засилва интереса към спекулациите. Паралелно с това съмненията, че фискалният ни резерв може да се стопи, на моменти смъква цените на книжата, което ги прави още по-атрактивни за инвестиции, защото са с фиксирана лихва. Ясно е, че на колкото по-ниска цена се купят, толкова по-висока печалба остава за играча.
"Ако се е вдигнала доходността на нашите книжа, това оправдава инвестициите", смята бившият финансов министър Николай Василев. ВТБ е посочила в специализирания сайт, че е национален лидер в глобалното инвестиционно банкиране.
Както и че предлага всички услуги, фокусирайки се на операциите с дълг, книжа, стоки и др. Именно облигациите на Милен Велчев сега са причината кабинетът да се чуди как да плати 1,6 млрд. лв. на 15 януари 2013 г."

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати