20 Април 2024 г. Събота

Шоколадът – вкусен, но и полезен в умерени количества

2010-08-04 15:37:35
Макар че е богат на калории и е враг на зъбите, шоколадът има за повечето хора магическа притегателна сила. А според проучване, цитирано от „Дойче веле”, шоколадът се оказва здравословен изкусител.

Какво количество е полезно?

Независимо дали става дума за набавянето на енергия или повишаване на настроението - на шоколада винаги са му приписвали благотворно влияние. През 19-и век съдържащото се в него какао дори се продавало в аптеките.

В шоколада има флавоноиди - растителни вещества, които намаляват кръвното налягане и се отразяват много добре на сърдечно-съдовата система.

Учени от германския институт за изследване на храните в Потсдам решили да проучат точно в каква степен флавоноидите в шоколада предпазват от инфаркт и инсулт. Предположенията им са, че тези вещества увеличават концентрацията на азотния моноксид в кръвта - газ, който допринася за отпускането на мускулите на артериите.

„Получава се така, че артериите се разширяват и кръвното налягане се понижава”, поясни ръководителят на проучването д-р Брайън Буйсе. Именно по-ниското кръвно налягане може да намали риска от инфаркт или инсулт.

Анкетирани били доброволци, които нямали заболявания на сърдечно-съдовата система, за техния начин на хранене и на живот. Изследователите наблюдавали хората в продължение на 8 години и проучвали връзката между консумацията на шоколад, кръвното налягане и настъпването на сърдечни заболявания. Установено било, че тези от тях, които приемат 7-8 грама шоколад дневно, са много по-малко застрашени от болестни на сърдечно-съдовата в сравнение с тези, които изобщо не ядат шоколад.

Решаващо в случая е количеството - става дума само за две парченца дневно, не повече.

„Шоколадът е опасен, може да доведе до увеличаване на теглото, тъй като съдържа много захар, мазнини, респективно - има много калории. Този, който яде много шоколад, ще напълнее, а наднорменото тегло крие рискове за кръвното налягане, за сърдечно-съдовата система, също така и за всички видове рак”, каза Брайън Буйсе.

Бял или тъмен шоколад?

Флавоноидите се съдържат в какаото, т.е. - най-ефективно би било приемането на тъмен шоколад, с поне 60 процента съдържание на какао. Млечният шоколад съдържа 30 процента какао, а в белия изобщо няма флавоноиди - следователно той няма никакво положително въздействие върху сърдечно-съдовата система, посочват учените.

източник: health.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати