19 Април 2024 г. Петък

Премиерът е доста стиснат! Затова без бонуси

2012-03-06 07:23:56

Като министър на финансите за миналата година не съм получил бонуси. Министрите нямат право на бонуси. Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. 
„А и премиерът е доста стиснат, така че ...“, допълни с усмивка той.


Финансовият министър допълни още, че продължава събирането на информация за връщането на бонуси от висши държавници и утре сутрин ще докладва на премиера каква сума е събрана в специално разкритата сметка в БНБ.


Вчера премиерът Бойко Борисов удължи срока за връщане на допълнителните пари до сряда. 
„Ако някой началник на кабинет не се е изплатил, тогава Цветанов като политическа фигура докладва и взема мерки за отстраняване на съответния човек“, допълни Дянков. 
По думите му, откакто ГЕРБ са на власт, много малко зам.-министри и министри са вземали бонуси - около 10 души. Никой министър не е получил бонус, защото премиерът трябвало да подпише за бонуса.


"Както казах, той е доста стиснат. За участие в комисии, във фондове, могат да се получават бонуси. Например министър Трайков е получавал бонуси през 2009 г. и 2010 г. и ги е дал. Сергей Игнатов е получил не бонус, а допълнителни пари, върнати са. Свилен Нейков е получил малка сума и я е върнал. Цветанов не е получавал бонуси, здравният министър също не е получавал", отчете Симеон Дянков.


„В началото на мандата премиерът ясно каза, че през този мандат, понеже влизаме в криза, всички трябва да работим и да сме солидарни с хората, ние няма да получаваме пари. Ние забранихме именно зам.-министри и шефове на политически кабинети да получават от бордове. Защото в миналото в "Булгартабак" и др. са получавали десетки и стотици хиляди лева в периода на предишното управление, това ние го забранихме", подчерта още финансовият министър. 

Той припомни, че в момента има 52 закона, с които има възможност да се дават бонуси.Съществувала възможност да се получават от участие във фондове, концесионни комисии. „Но със закона, който ние готвим, ще го забраним. Искаме да съберем всичко в един закон, който да отмени това. Хората, които заслужават, наистина трябва да получават повече пари, но това трябва да е прозрачно“, подчерта вицепремиерът.   


По отношение на твърденията на бившия финансов министър Пламен Орешарски, че се топи фискалният резерв, Дянков беше категоричен, че към днешна дата той е дори по-голям от завещания от предишното управление.


Той предвижда до края на мандата на ГЕРБ  „малко да падне и ДДС". 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати