20 Април 2024 г. Събота

Брюксел обмисля квоти за жени началници

2012-03-06 07:17:59
Европейската комисия обмисля дали да не въведе задължителни квоти за жени на ръководни позиции, след като инициативата й за увеличаването на началничките не постигна успех.

Преди година еврокомисарят за правосъдието и гражданските права Вивиан Рединг призова публичните компании да назначават повече жени за шефове, но за година жените в управителните съвети са нараснали само с 2 на сто до 14%, а президентките дори са по-малко - от 3,4% на 3,2 на сто.

Ето защо Еврокомисията започна допитване до бизнеса и неправителствения сектор дали да не облече идеята си в еврозакон. 

Търси се мнението какви да са квотите – 30-50% от бордовете, за колко време да се изпълнят – 5 или 15 г., кои компании да се задължат - частните, държавните или всички. 

Позициите ще се събират до края на май, а през есента може да се очаква и решението на Еврокомисията.

Рединг посочи, че двама от трима запитани са съгласни с квотите, а 88 на сто не са съгласни, че жените трябва да страдат професионално заради пола си. 

Тя цитира данни, според които в държавите с квоти или разяснителни кампании като Финландия, Латвия и Франция - жените началници са над 20 на сто, докато страни без законови гаранции за равенство като Кипър и Малта, се представят зле - с под 5% жени шефове. България е в средата на класацията. 

"Аз не съм привърженик на квотите, но харесвам това, което се постига с тях", поясни Рединг. 

Тя посочи, че във Франция жените началници са се увеличили за година с 10%, благодарение на няколко регионални инициативи и се закани да се бори докрай, както успяла да прокара свалянето на цените на роуминга.

Според еврокомисията инатът на бизнеса е неоснователен, тъй като реномирани проучвания сочат, че жените началници носят печалба. 

„Жените задават повече въпроси и са по-малко склонни да се впускат в рисковани начинания“, поясни Редниг. 

Според нея жените знаели как да купуват и продават, тъй като вземат решението за 80 на сто от покупките за семействата си. 

„В същото време 60 на сто от висшистите са жени, следователно имат професионална подготовка да ръководят“, продължи тя. 

В сряда най-големите бизнесучилища в ЕС ще обявят имената на 2500 жени, които са готови за началници.
Брюксел смята въпроса за кариерното развитие на жените само за върха на айсберга, тъй като не е адекватно решен въпросът с платеното майчинство и бащинство и няма достатъчно места в детските градини на Общността. 

Освен това жените продължават да получават по-ниски заплати от мъжете за една и съща работа. 

Средно в ЕС жените вземат 16% по-малко или работят два месеца годишно само, за да настигнат по доходи колегите си мъже.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати