29 Март 2024 г. Петък

Менда Стоянова: Трябва да сме наясно как ще плащаме външния дълг

2012-03-05 06:33:16
България трябва да търси заем за плащанията си по външния дълг, обяви в интервю за БНР председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ.

"Плащанията по външния дълг са януари 2013 година, тоест вече е крайно време да сме наясно с какво ще го плащаме този външен дълг, и нещата вървят натам, че, според мен, при всички случаи трябва да се търси заем", обяви депутатът. Според нея е възможно този заем да бъде вътрешен или външен и вътрешен, може да участват частично и парите на Сребърния фонд. "Но при всички случаи за мен е крайно време вече да се мисли в тази посока", обяви Стоянова.

По данни на БНБ брутният външен дълг на страната към края на декември 2011 г. възлиза на 35 431.4 млн. евро, като намалява с 1610.9 млн. евро (4.3%) в сравнение с края на 2010 г. (37 042.3 млн. евро).

Менда Стоянова обяви, че не бива да се счита, че цел на промяната на закона за Сребърния фонд е именно неговото използване за изплащане на външния дълг.

Преди седмица Министерството на финансите представи проектозакон, според който парите от Сребърния фонд може да се използват за покриване на дефицити и плащания по външния дълг.

Аз мисля, че ако това е целта и всички тези милиард и 700, които в момента са Сребърният фонд, бъдат използвани за изплащане на външния дълг, това не е най-доброто решение за страната ни, коментира Стоянова. Когато говорим за Сребърния фонд и за това дали с него трябва да могат да се купуват български държавни ценни книжа, трябва да говорим не за да използваме тези пари за изплащане на дълга, а за възможности за по-голяма доходност, която фондът да получи.

Според нея фондът в момента се управлява изключително консервативно и на практика не носи никаква доходност. Затова според Стоянова сега въпросът е трябва ли да дадем възможност тези пари да бъдат използвани за инвестиране в български ДЦК. Но пак казвам, в никакъв случай този дебат не трябва да се обвързва с това, че тези пари ще се използват само за изплащане на дълга. За мен трябва да се търси допълнителен заем, т.е. трябва да имаме, така, една диверсификация на финансиранията.

Смисълът на тези пари е до 2017-2018 година те да растат, а не да намаляват, за да бъдат използвани в пенсионната система така, както повелява сегашният закон, продължи тезата си шефът на бюджетната комисия.

Според Пламен Орешарски от БСП обаче изявлението на Менда Стоянова "потвърждава опасността, че Сребърният фонд ще бъде изразходван за изплащане на дълга". Според депутата, когато Сребърният фонд купи български държавни ценни книжа, това означава, че наличните пари ще бъдат взети от властите, изхарчени за дълга, а във фонда ще останат бланкови обещания някога, в бъдеще някой да възстанови тези средства.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати