29 Март 2024 г. Петък

Правилният лидер и демокрацията – мираж

2012-03-05 05:37:26

Учени от Корнуелския университет твърдят, че хората са прекалено глупави, за да изберат правилните си лидери и поради това демокрацията на много места не функционира, пише в. "Дейли мейл".

Подобно твърдение би било музика за ухото на хора като Хитлер, Сталин и цяла кохорта брутални диктатори от 20 век.

Но повечето от обикновените хора биха се стреснали от подобна констатация, защото поставя под въпрос самите устои на демокрацията.

Според тях демократичният процес разчита на предположението, че мнозинството от гражданите е способно да припознае най-добрия политически кандидат или политически проект и да му делегира съответната власт.

Но според последни проучвания на екипа на проф. Дейвид Дънинг, психолог от Корнуелския университет, некомпетентните хора много трудно могат да съдят за компетентността на другите и за качеството на техните проекти.

Например когато става дума за данъчна реформа, много трудно е за мнозинството да открие истинските експерти сред кандидатите. Обикновеният гласоподавател не разполага с професионалния капацитет за това и залита по популистки предложения.

Демократичният процес наистина предлага голям избор, но не произвежда най-добрия резултат в лицето на народните избраници.

Дънинг и екипът му доказали, че когато човек има възможност да избира, той често греши, независимо дали става дума за най-смешната шега, за най-правилното изписване на думи или за най-добри шахматни ходове.

Но избиращите винаги си дават самооценка "над средното" ниво, дори и при най-грешни отговори.

"Хората са толкова нехайни за чуждите способности, колкото и за собствените си грешки. Ние сме не само некомпетентни, но и сме и най-лошите съдници за чуждата некомпетентност", твърди Дънинг.

По време на експериментите учените установили, че хората много по-често постигат единодушие относно това кой най-лошо се е представил, но много по-трудно разпознават най-добрите постижения.

Така че необразованият електорат е най-лошият съдник за блестящите кандидати и идеи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати