20 Април 2024 г. Събота

Владимир Путин печели президентските избори в Русия с почти 64%

2012-03-04 20:31:00
Владимир Путин печели президентските избори в Русия почти 64% от валидните гласове. По данни на ЦИК при обработени около 40% от протоколите премиерът води с 63.88%. Балотаж няма да има.

Окончателните данни трябва да се публикуват не по-късно от 18 март, но председателят на ЦИК Владимир Чуров обясни, че обработването на протоколите става по-бързо от тези за парламентарните избори на 4 декември. Поради това 95% ще са готови в 5 сутринта, а към 10 часа в понеделник комисият аще е обработила 100%.

Церемонията по встъпването в длъжност на Путин в трети мандат като държавен глава за последните 12 години ще се състои на 7 май. Той ще може да заема поста до 2018г. с право по конституция на още един 6-годишен мандат.

В първото си съобщение тази вечер Централната избирателна комисия (ЦИК) отчете за кандидата на партия "Единна Русия" 61.28% при 14 на сто преброени бюлетини.

Първите резултати от екзит половете, цитирани от Reuters, даваха 58.3% по данните на финансирания от държавата Руски център за проучване на общественото мнение (ВЦИОМ). Екзит пол на Фондацията за обществено мнение за Путин са гласували 59.3 на сто от руснаците.

По данните на ЦИК малко преди 22 часа българско време втори е кандидатът на Комунистическата партия Генади Зюганов със 17.24%. След това са останалите трима кандидати - милиардерът Михаил Прохоров (7.1%), лидерът на Либeралната партия Владимир Жириновски (6.93%),  и Сергей Миронов от "Справедлива Русия" (3.7%).

Избирателната активност надхвърли 56% и дори в чужбина отчетоха с до 25% по-висока активност спрямо декемврийските парламентарни избори.


Центърът на руската столица е пълен с внушително количество полиция и части за борба с безредиците, съобщават репортери. Причината са няколкото митинга, насрочени след обявяването на резултатите. Столичните власти дори призоваха населението да се въздържа от пътуване до и през центъра на 4 и 5 март.

Противниците на Путин твърдят, че в много части на страната е имало фалшификации, които да помогнат на досегашния премиер да се върне в Кремъл. Въпреки широко разпространените твърдения, че той е авторитарен лидер, нямаше съмнения, че той ще спечели вота. Оставаше единствено въпросът дали ще е на първия или на втория тур.

"Смятам, че изборите ще бъдат легитимни, честни и Путин ще спечели на първия тур", каза говорителят на предизборния щаб на настоящия премиер Дмитрий Песков, още преди да станат ясни резултатите от първите екзит полове.

Очаква се победата на Путин да се използва като предимство пред протестиращите, макар че той обеща да не опитва да потушава бунтовете.


Освен това дългогодишният лидер на Русия вероятно ще се завърне в Кремъл под съпровода на острата си реторика срещу Запада, която му беше запазена марка по време на първите му два мандата и на предизборната кампания, коментира Reuters.

В."Комерсант", който активно отразява действията на опозицията, съобщи на интернет сайта си, че хиляди хора с национални знамена се стичат към площад "Лубянка" и Манежния площад, където се очаква да говори победителят в изборите. По предварителни данни на "Манежни" вече има около 40 000 души, мнозинството са възрастни хора, а събралите се много приличат на подкрепилите Путин на 100-хилядния митинг на стадиона "Лужники".

Протестът на опозиционната група "За честни избори" ще се проведе в понеделник в 19 часа на площад "Пушкин"."Стана напълно очевидно, че нарушенията са напълно неоспорими и са оказали значително влияние върху вота", заяви блогърът и опозиционер Алексей Навални.

По данни на Министерството на вътрешните работи изборите са протекли без сериозни нарушения. Според председателя на Московската избирателна комисия в столицата не е имало нито един случай на добавяне на бюлетини, а в Санкт Петербург е регистриран само един опит да бъде пусната повече от една бюлетина в урната. В секция 1402 в република Дагестан резултатите са били отменени заради опит за злоупотреби.


Според неправителствените организации "Голос" и "Лига на избирателите" обаче изборните нарушения в цяла Русия са били няколко хиляди. В деня на гласуването в ЦИК са подадени 86 жалби. Според "Голос" нарушенията на национално ниво са били 2283.

Михаил Прохоров заяви, че какъвто и да е резултатът от днешното гласуване, той е удържал победа, защото "всички активни, мислещи и неравнодушни хора ще сформират след тези избори нова политическа сила". "Ако някой си мисли, че на 4 март изборите приключиха, дълбоко греши. Те току-що започват, защото хората, които гласуваха за мен, са именно онази бъдеща управляваща класа, отговаряща за случващото се в страната", допълни той на пресконференция в Москва.


Още преди да бъдат съобщени първите прогнозни данни Прохоров каза, че би бил разочарован, ако заеме последното място, "което по принцип изключвам".

Класиралият се на второ място лидер на компартията Генадий Зюганов заяви, че отминалите президентски избори не са били справедливи. "Аз като кандидат (за президент) не мога да ги призная нито за честни, нито за справедливи, нито за достойни."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати