20 Април 2024 г. Събота

150 хил. тона нов асфалт на обновеното летище Варна

2012-03-04 16:49:19

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, както и представители на концесионера "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД официално откриха рехабилитираната писта на летище Варна.

"Концесията на летищата в Бургас и Варна е добър пример за публично-частно партньорство", каза министър Ивайло Московски. По думите му за изграждане на транспортна инфраструктура са необходими колосални суми, които държавата няма как да осигури.

"В областта на железопътната инфраструктура успяхме да осигурим европейско финансиране, но за летища и пристанища,концесията е най-добрият подход", допълни министър Московски.

Според него използването на механизмите на публично-частното партньорство е политика, която би довела до бързо и качествено модернизиране на приоритетните транспортни обекти, каквито са летищата.

Той изрази увереност, че предвидените от концесионера инвестиции ще превърнат летищата Варна и Бургас в модерни европейски аеропортове и ще доведат до увеличаване на пътниците и привличането на нови авиокомпании.

"Когато получихме графиците от концесионера имахме известни притеснения относно сроковете, но благодарение на "Фрапорт" рехабилитацията на пистата беше завършена с необходимото качество и в срок", сподели Ивайло Московски. Той изрази увереност, че строежът на новите терминали в Бургас и Варна също ще бъдат пример за добро изпълнение.

На официалната церемония присъстваха депутати, дипломати, представители на изпълнителната и местната власт, на авиационния и туристическият бранш и др.
Летище Варна приключи инфраструктурния проект за рехабилитация на пистата за излитане и кацане в края на миналия месец. В подготовката и изпълнението на проекта концесионерът „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД е инвестирал близо 40 млн. лв.

По време на строителството бяха положени общо около 150 000 тона асфалт, бе извършено разширение на страничните ивици за безопасност на пистата, бе изградена нова дренажна система и извършена пълна подмяна на светотехническата система на пистата на летище Варна.

Специално за реализирането на проекта, в близост до летището, бяха построени нови, модерни инсталации за производство на полимер модифициран асфалт с капацитет 240 тона на час.

източник: news.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати