29 Март 2024 г. Петък

Трагедия в Полша! Влакова катастрофа с жертви и ранени

2012-03-04 08:40:24

Най-малко 14 души са загинали и около 60 души са ранени при най-тежката влакова катастрофа от 1990 г. насам в Полша, обобщава Франс прес, като се позовава на полските власти.

Близо 40 от ранените са в сериозно състояние и са приети в болници. Общо 350 души са пътували с двата злополучни влака в момента на катастрофата, станала в събота вечерта в 20,00 часа по Гринуич /21,00 часа местно време/ в района на град Шчекочини, в Южна Полша.

Сблъсъкът е бил между влака от Варшава за Краков, който е имал 4 вагона, и влака между Пшемишъл и Варшава, който е имал 6 вагона. Двата влака са се озовали един срещу друг на един и същи коловоз, съобщи полската компания за железопътен транспорт.

Води се разследване за причините за трагедията. Според някои информации в момента на катастрофата на успоредния коловоз са се извършвали ремонтни дейности.

Кадри, излъчени по полски телевизии, показват двата локомотива и по три вагона от композициите врязани един в друг.Спасители, пожарникари, полицаи работят на мястото. Стотици души се опитват да извадят заклещени в отломките на вагоните хора.

"Работим при много тежки условия. Трябва да режем конструкцията", казва един от пожарникарите. Един от вагоните е разцепен на две и все още не е претърсен.

На мястото на трагедията има множество линейки и хеликоптери, които извозват ранените. Оцелели разказват, че са чули оглушителен шум и после са били изхвърлени от седалките."Във вагоните и навън имаше части от тела", казва един от оцелелите.

На мястото на трагедията пристигнаха премиерът Доналд Туск, министърът на вътрешните работи Яцек Чихоцки и министърът на транспорта Славомир Новак.

"Това е най-голямата катастрофа в Полша от доста години насам", подчерта премиерът Доналд Туск.Той изрази опасения, че броят на жертвите може да се увеличи на 15 и не изключи варианта за човешка грешка, причинила катастрофата.

Засега все още се идентифицират труповете. Не се знае каква е съдбата на двамата машинисти, предаде Ройтерс.За последно подобна трагедия се разигра в Полша през 1990 г. Тогава при железопътна катастрофа загинаха 16 души. Сблъскаха се два влака във варшавско предградие.

През 1980 г. при друга железопътна катастрофа в Полша загинаха 67 души, а 62 бяха ранени. Тогава близо до Торун, в северната част на страната, пътнически влак се блъсна в товарен влак.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати