26 Април 2024 г. Петък

Борисов: Тютюнопроизводителят копае, сади, бере суши...

2012-03-04 08:34:38

Премиерът  Бойко Борисов нарежда на земеделския министър Мирослав Найденов лично да обясни на тютюнопроизводителите какви премии ще получат, тъй като хората на ДПС и червената депутатка Корнелия Нинова обикаляли регионите и представяли нещата, че те натискат правителството и издействат определени суми.

Това става ясно от публикуваната стенограма от последното правителствено заседание в сряда.

Обсъждането е провокирано от предложение на земеделския министър да се отнеме лиценза на акционерното дружество за обработка на тютюн „Исперих БТ”. Тютюнопроизводителите се оплакаха на Мирослав Найденов, че фирмата им дължи пари, които не връща. Затова и министърът внесе проект за отнемането на разрешителното на компанията.

„Тези ли бяха, с които направихме срещата в Разград и поехме ангажимент да им вземем лиценза, тъй като това са частни спорове и ние не можем да им кажем „Платете на този или на онзи”, пита Борисов, за да е сигурен във вземането на решението.

Мирослав Найденов потвърждава и обяснява, че след няколко разговора с ръководството на дружеството задълженията от 4 438 000 са спаднали на 1 700 000 , но въпреки това задължението от 1 700 000 остава.

„Затова предприемаме в момента това действие. Отнемаме разрешението. Дано те намерят начин да върнат на хората средствата, а ако не, да си ги търсят по съдебен път”, обяснява Найденов.

И тук Борисов се включва с разяснение по темата „за колегите”. „.

Земеделският министър отчита, че до края на март тютюнопроизводителите ще получат 73 милиона премии, съгласно решение на Консултативния съвет по тютюна.

„Но искам да отивате там на място, да ги давате и да обяснявате на хората, защото ходят Корнелия Нинова, Лютви Местан или кой ли не от ДПС и им обясняват, че те „натиснали”
Затова 73 милиона даваме повече като социална помощ, така е по-точно да се каже.  Но отидете и им го обяснявайте на хората и ги убеждавайте, търсете експерти да се опитват да отглеждат и други култури”, нарежда Борисов. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати