23 Април 2024 г. Вторник

Над 72 милиона американци страдат от затлъстяване

2010-08-04 15:33:28

Над 72 милиона пълнолетни американци, тоест 26,7% от населението, страдат от затлъстяване, съобщи американското правителство, цитирано от Ройтерс.

Затлъстяването се превърна в сериозна заплаха за общественото здраве и проблемът стабилно се задълбочава според американския Център за контрол и превенция на болестите (CDC).

"Необходими са интензивни, всеобхватни и настойчиви усилия за справяне със затлъстяването. Ако не ги направим, все повече хора ще се разболяват и умират поради свързани със затлъстяването заболявания като сърдечните болести, диабет тип 2, някои видове рак и други", каза директорът на центъра д-р Томас Фридън.

Центърът е проучил данните от националната Система за наблюдение на поведенческите рискови фактори, която наблюдава 400 000 души и събира информация за височината и теглото им. Въз основа на височината и теглото се изчислява индексът на телесната маса (ИТМ), а оттам и степента на затлъстяване.

ИТМ от 25 и нагоре единици показва наднормено тегло. При стойност над 30 става дума за затлъстяване.

Проучването на CDC установило, че през 2009 г. американците със затлъстяване са с 2,4 милиона повече, отколкото през 2007 г., което е увеличение с 1,1 процента.

При това данните не са реални, тъй като изследваните лица били склонни да казват, че са по-високи и с по-ниско тегло, отколкото са в действителност.

Според най-новите оценки годишните медицински разходи при затлъстяване възлизат на 147 милиарда долара.

Най-застрашени от затлъстяване са чернокожите американци – 36,8 процента, следвани от над 30 процента от испаноезичните американци.

Федералното правителство и някои щати вече започват да приемат закони, които предразполагат хората да се движат повече и да се хранят по-здравословно.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати