29 Март 2024 г. Петък

Производителите на лекарства: От "пълна прозрачност" до "търговска тайна" за отстъпките

2012-03-02 22:29:05
Здравната каса трябва да започне периодично да публикува информация за изразходваните публични средства за лекарства. За това апелират представителите на генеричната индустрия в България в отворено писмо до здравния министър Стефан Константинов, финансовия Симеон Дянков и заместничката на Нели Нешева Мариана Василева.

Изпълнителният директор на Българската генерична фармацевтична асоциация Росен Казаков пише в писмото, че е необходима по-голяма прозрачност и отчетност в здравеопазването. Данните за похарчените пари за лекарства трябва да бъдат оповестявани на сайта на касата, а информацията да включва цени по брой опаковки, стойност спрямо съответните терапевтични категории и имената на медикаментите.

Това стана след като след преговори с производителите за намаляването на цените на лекарствата, които касата поема, бяха дадени обещания за с до 50% по-ниски цени. Министерството обяви обаче, че няма да обяви кои точно лекарства ще попаднат в групата на поевтинелите. Според Константинов, това било търговска тайна, защото другите държави и конкурентни компании не трябвало да знаят какви отстъпки се правят у нас.

"Като институция, която разпределя средствата на здравно-осигурените лица, обществото има правото да знае как НЗОК изразходва здравно-осигурителните вноски, особено що се отнася до потреблението на лекарства. Предоставяне на публичен статут на тази информация ще допринесе за увеличаване на обществения контрол върху дейността на НЗОК. Въвеждането на финансова прозрачност е крайно наложително, особено във време на глобална икономическа криза и ще повиши доверието на обществото и българските пациенти в способността на публичната власт да подобри функционирането на здравните институции в страната" гласи обаче мотивацията на писмото.

От асоциацията припомнят, че предложението е правено и друг от генеричната индустрия в България, но до момента не е реализирано.

Повод за сегашното напомняне е разгорелият се дебат в последните седмици около цените на лекарствата у нас. Неотдавна премиерът Бойко Борисов "освободи по собствено усмотрение" зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова, която отговаряше за лекарствената политика. Обяснението за уволнението – Павлова не била разяснила как се образуват цените на медикаментите.

Тя бе нападната от медиите, управлявани от депутата Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева, че прокарва интересите на "Софарма" в министерството, тъй като до 2008 г. е заемала мениджърска позиция в "Софарма трейдинг". Скандалът беше атака от страна на тези медии срещу шефа на "Софарма" Огнян Донев, който е съиздател на "Труд" и "24 часа".

Седмица по-късно здравният министър Стефан Константинов бе привикан от парламентарната здравна комисия, за да обясни лично как се определят лекарствените цени. Беше му даден срок от две седмици да намери решение за понижаването им, в резултат на което той и премиерът Бойко Борисов се срещнаха с производителите на лекарства.
От Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители (оригиналните продукти) подкрепиха пред "Дневник" позицията на министерството, че отстъпките от цените на лекарствата трябва да останат в тайна. Директорът й Деян Денев заяви, че това е въпрос на конкуренция, а отстъпките - на индивидуални разговори между касата и производителите.

"Подходът към цените ще трябва да бъде индивидуален към всеки продукт", коментира очакваното намаление на лекарствените цени. Той припомни наскоро оповестената информация, че търговете за лекарства, които министерството е правело, не са били публични и там договаряните отстъпки са били по-големи, от тези за здравната каса, която ги е провеждала публично. При медикаментите, при които разликата е била голяма, вероятно може да се стигне и до 50% намаление, смята Денев.

Имената на лекарствата обаче не бива да бъдат упоменати. "Ценообразуването на лекарствата се прави на базата на сравнение с други осем страни, като българската цена трябва да бъде равна на най-ниската ниво измежду цените на останалите държави".

Защо се е получила разлика между цените за касата и тези за министерство - не е ясно. От ведомството обещават повече информация след седмица.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати