20 Април 2024 г. Събота

Цветан Цветанов: Предлагаме да няма споразумение при убийствата на пътя

2012-03-02 07:39:48
Да отпадне възможността за споразумение при пътен инцидент, в който е загинал човек. Такива законови промени е подготвило правителството, съобщи в сутрешния блок на държавната телевизя вътрешният министър Цветан Цветанов. В понеделник се очаква те да бъдат обсъдени сроднините на жертви на пътни инциденти. Тази промяна беше поискана тъкмо от тях.

От думите на Цветанов се разбра, че предлаганите текстове предвиждат да не се допуска възможност за споразумение, когято смъртта на пешеходец е приченена на светофар, пешеходна пътека или пък шофьорът е бил под въздействието алкохол или уповайщи вещества както и в случаите, когато не е правоспособен.

Подготвените законодателни промени предвиждат още ограничаване за пътуване зад граница на блъсналите човек, тъй като и в момента имало случаи на избягали в чужбина, които не могат да бъдат открити, за да се изправят пред съда.

Няма как в такива случаи престъплението да бъде в общия режим, поясни вицепремиерът.
Цветанов очаква опозицията да подкрепи предлаганите промени както всички политически сили са били единни през 2006 г., когато е бил приет облекчаващ режим за престъпления.
По думите му в рамките на едни месец тези поправки може да се придвижат до обсъждането им в пленарната зала на Народното събрание.

В коментар на инцидента отпреди два дни в Студентски град, при който студент беше убит, Цветан Цветанов посочи, че вина за поведението на малдите хора имат и всички институции.

Начинът, по който се решават проблемите между младите хора, цялостната агресия, която е факт и в училищата – това е ефект от всичко, което се случи през последните 20 години. Те израснаха в годините на демокрацията, формираха своите ценности от улицата, където виждаха хора с бухалки, мутри, наркотици, проститутки, това са моделите, които те са възприели, илюстрира тезата си вътрешният министър.

Той обаче заяви, че не може да сложи полицай пред всяко общежитие, на всеки етаж и пред всяка стая в Студентски град, където има шум или скандал.

Цветанов се възмути, че по медиите днес не е сред водещите теми стратегията за интеграцията на ромите, каквато се приемала за първи път. Това е една тлееща бомба от социално естество, която може да взриви държавата след 10 или 20 години, защото 20 г. беше пропуснато да се напарви нещо, посочи Цветанов.

Той цитира данни на Световната банка, според които през 2020 г. около 23 процента от пазара на труда ще бъде от ромската общност. И ако ние не предприемем действия за интеграция, ние си създаваме социална бомба, ако тези хора не са образовани и нямат създадени трудови навиници, обясни вицепремиерът.

По повод решението на Европейския съвет снощи да бъде отложен въпросът с членството на България и Румъния в Шенген през септември, Цветанов коментира, че политикята на страната не трябва да бъде на противопоставяне на Холандия. Той посочи, че МВР много добре работи с колегите си по съвместни проекти.

"Всичко зависи от въпросната политическа партия в Холандия. Ако тя е ОК, значи и ЕС ще е ОК". Така Цветанов илюстрира ситуацията, в която нацианалистическа партия, която е важен партньор на управляващите в Холандия, се противопостовя на членството на двете страни в Шенген.

По повод скандала с бонусите, Цветанов не пожела да коментира думите от вчера на бившия правосъден министъри настоящ вицепрезидент Маргарита Попова, че бонусите не трябва да се връщат. "Нека да се придържаме към казаното към премиера – да не коментираме президентската институция", лаконично обясни Цветано Цветанов.   
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати