26 Април 2024 г. Петък

Преглед на печата днес

2012-03-02 06:50:49

„24 часа"

Две делегации се сблъскаха на държавния ВИП

 

Две важни държавни делегации с високи изисквания за сигурност и конфиденциалност се сблъскаха вчера на летище София.

Група израелски дипломати не бяха допуснати на правителствения ВИП заради други лица, които слязоха от самолет на американските военновъздушни сили.

Израелците били на летището, защото очаквали да кацне техният външен министър Авигдор Либерман, но били блокирани заради американците. Проблемът се усложнил, след като от държавния протокол обяснили, че нямат никаква информация за американска делегация.

 

„24 часа"

ВСС пак наказва съдия Тодорова

 

Висшият съдебен съвет, който вече наказа шефа на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова с намаляване на заплатата заради 57 забавени дела, вчера образува ново дисциплинарно дело срещу нея.

То е заради редовно неспазване на сроковете, предвидени в закона, за написване на мотивите към прочетените присъди, без които реално няма присъда и делото се "блокира".

 

„Труд"

Европа ни хока за енергетиката

 

България се опитва по андрешковски да заблуди Брюксел, че ще разбие монопола в енергийния сектор, показва вътрешен документ на Европейската комисия, с който "Труд" разполага.

Становище на Генерална дирекция "Енергетика" прави унищожителна критика на проект на Закон за енергетиката, който страната ни е представила в комисията на 28 януари т. г. според цитирания документ.

В него се подчертава, че става дума за слабости, открити само на първо четене, и че техният списък на този етап не е пълен. Експертите правят уговорката, че очевидно работният документ не е обвързващ за едно бъдещо официално становище на комисията по проектозакона.

 

„Труд"

 

Вицепрезидентката Маргарита Попова възрази остро срещу разпореждането на премиера Бойко Борисов за връщане на бонусите, раздадени в администрацията през 2011 г. В интервю от Брюксел, където участва в честванията по случай Трети март, Попова определи нареждането на Борисов като "решение на парче".

"Вместо да се вземат оттук насетне решения на парче, включително и такива, че парите трябва да се върнат, е по-добре да седнем и да направим реформите в администрацията", заяви тя.

"Не мога да коментирам президентската институция. Така са преценили"В условията на криза, когато стягаме коланите си, да ги стегнат и те. Затова разпоредих до петък всичко това да бъде върнато."

 

„Стандарт"

Руснаци оглеждат БТК и БДЖ

 

Руснаците от VTB Capital разглеждат ситуацията около обявените за  продажба БТК и БДЖ-Товарни превози. Засега обаче финансовото дружество  отказа да даде повече информация, тъй като тяхна политиката е да не  коментират бъдещи сделки. Това обяви на пресконференция, проведена вчера  в София, Атанас Бостанджиев - изпълнителен директор на VTB Capital за  Великобритания и за целия международен отдел на дружеството.

 

„Стандарт"

Играеш табла, плащаш данък

 

Разсеяни депутати може да превърнат таблата и билярда в хазарт. Така организаторите на турнири по масови игри ще трябва да плащат 15% данък. Това става ясно от промените в Закона за хазарта, приети на второ четене от бюджетната комисия в парламента. В текста пише, че ако всички такси, събрани от участниците, не бъдат изплатени изцяло като награди, състезанието вече се смята за хазарт. Ако организаторът задели нещо за себе си, законът ще го подгони, обясниха експерти.

"Това е пълен абсурд, така ще докарат бирници и на турнирите по табла и шах в кварталните градинки", възмутиха се ветерани в игрите.

Депутати увериха, че не искат да посегнат на забавленията на народа.

В същото време в закона не е описано какъв лиценз трябва да си вземеш, ако искаш да направиш състезание по билярд с печалба за организаторите.

 

„Монитор"

1,50 лв. такса за паркинг и метро

 

1,50 лева ще плаща всеки шофьор, който остави автомобила си на паркинга на бул. „Цариградско шосе" и се качи на метрото, за да стигне до центъра на столицата. Промоцията ще важи за 1 час престой на колата в гаража и за возенето в двете посоки, научи „Монитор" от източници на „Московска" 33. За всеки следващи 60 минути таксата за паркиране ще расте първо с по 50 стотинки, после с по 1 лев. Буферният гараж пред Международния изложбен център в София, който ще побира 1300 коли, ще бъде пуснат в експлоатация през май. Тогава се предвижда да заработи и разширението на метрото от „Младост" до бул. „Цариградско шосе".

 

„Монитор"

Дизелът надолу с 8 ст. за литър

 

От днес дизелът по бензиностанциите се продава за 2,62 лева за литър. Само за два дни цената му се понижи с близо 8 стотинки, показват изчисления на „Монитор". Първото поевтиняване с 5 стотинки дойде в четвъртък, когато литър от горивото струваше 2,65 лева. От тогава по бензиностанциите се продава обикновен, а не специален зимен дизел. От „Лукойл" поясниха, че традиционно нафтата, която се продава до края на февруари, е по-скъпа, защото е предназначена да издържа на по-ниски температури.

 

„Монитор"

Убих Марио, защото ме нападнаха с нож и вилица

 

„Взех ножа, за да се пазя, защото те ме нападнаха също с нож и вилица." Това разказа след 5-часов разпит пред разследващите 19-годишният Илко Радев от Добрич. Момчето беше обвинено вчера, че умишлено е убило съквартиранта си Марио Данчев, за което може да получи наказание от 10 до 20 години затвор. От прокуратурата обаче заявиха, че не е изключено обвинението му да бъде променено в причиняване на смърт при неизбежна самоотбрана, за което законът предвижда до 5 години решетки.

 

„Сега"

Здравният министър засекрети поевтиняването на лекарствата

 

Серията от показни акции и изявления на премиера Бойко Борисов и здравния министър Стефан Константинов как цените на лекарствата ще паднат с до 50% претърпя неочакван обрат. Оказа се, че широко рекламираните отстъпки, които двамата започнаха лично да договарят с производителите и вносителите на медикаменти в сряда вечерта, ще останат в тайна. Мистерия ще остане и колко плащат за лекарства здравната каса и болниците. Всичко това се случва, след като преди седмица Борисов уволни зам. здравния министър Гергана Павлова, защото не обяснила как се формират цените на медикаментите и защо български препарати са по-евтини в чужбина, а министър Стефан Константинов тържествено обеща прозрачност.

 

„Дума"

Попова срещу Борисов за бонусите

 

Бившият правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова се противопостави на нареждането на Бойко Борисов за връщане на получените бонуси в министерствата. Попова заяви, че не би посъветвала никого от хората, на които е дала допълнителни финансови стимули, да върне парите, както поиска премиерът.

Вицепрезидентката призна, че 45-47 души от ведомството, което е оглавявала като министър, са получили допълнителни възнаграждения.

Тя самата не била сред тях. "Не съжалявам, че съм дала на тези хора част от парите, които по закон могат да бъдат раздадени като допълнително материално стимулиране. Съжалявам, ако някой е останал засегнат и не е получил, а е смятал, че е допринесъл много, а аз не съм го забелязала", коментира Попова.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати