20 Април 2024 г. Събота

Уорлик за ромската стратегия: Расизмът води до задънена улица

2012-03-02 06:24:49

"Младите българи, както и младите американци, осъзнават, че расизмът и предразсъдъците водят до задънена улица, и че само като допуска и осигурява равни възможности за цялото население, включително и за етническите малцинства, едно общество може да използва пълния си капацитет", заяви посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик в коментар пред „Труд” за ромската интеграция.

"Винаги, когато съм имал възможност да се срещна с тях - в обновения квартал в Каварна или в гетата край Ямбол и Сливен, те са изказвали желанието си да бъдат част от българското общество, да дават своя принос в икономиката и да живеят в една модерна европейска държава”, категоричен е американският посланик.

"Сега" отделя сериозно внимание на темата за цените на лекарствата.

Серията от показни акции и изявления на премиера Бойко Борисов и здравния министър Стефан Константинов как цените на лекарствата ще паднат с до 50 процента претърпя неочакван обрат, коментира под глава изданието. Оказа се, че широко рекламираните отстъпки, които двамата започнаха лично да договарят с производителите и вносителите на медикаменти в сряда вечерта, ще останат в тайна.

Мистерия ще остане и колко плащат за лекарства здравната каса и болниците. Всичко това се случва, след като преди седмица Борисов уволни зам.-здравния министър Гергана Павлова, защото не обяснила как се формират цените на медикаментите и защо български препарати са по-евтини в чужбина.

Според "Труд" Европа ни хока за енергетиката. България се опитва да финтира Брюксел, че ще разбие монопола в енергийния сектор, става ясно от вътрешен документ на Европейската комисия. Становището на генерална дирекция "Енергетика" прави унищожителна критика на проекта за закона за енергетиката, който страната ни е представила в комисията на 28 януари т. г. В момента той се обсъжда в парламентарната комисия.

С промените страната ни би трябвало да въведе евроизискването за либерализация на енергийния пазар. Според документа обаче чрез понятието обществен доставчик просто се преименува досегашният монопол. Освен това проектът не осигурява и политическа независимост на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, чийто членове се избират от правителството, констатират евроекспертите.

България отново оглави непрестижна класация - този път за страната с най-голям сив сектор в ЕС, пише "Сега". Върху едно от три евро у нас не се плащат данъци, показва изследване, направено по поръчка на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент от Тax Research UK.

"Труд" цитира друга тревожна статистика, според която България продължава да е сред страните в Европейския съюз, в които безработицата нараства най-бързо.

Авиотаксите "екология" и "сигурност" ще са готови до лятото, съобщава в интервю за "Класа" Веселин Пейков, изпълнителен директор на летище София.

В други летища таксите ще поскъпнат с около 3 евро през следващата година. "Според мен стойност, по-малка от 2 евро е нереална. Моето мнение е, че те трябва да са доста по-високи, защото инвестициите, които трябва да се направят в техника, така че да отговарят на нормативните изисквания са доста големи", подчертава Пейков.

"Фиктивни данъци са трупани 15 г." е заглавието на интервю в "Труд" със зам.-кмета по финансите на София Дончо Барбалов.

"Има много хора, които мислят, че са изрядни платци, а според нашата система не са. Фиктивни данъчни задължения са трупани с години. Но когато се продаде имот или автомобил, продавачът трябва да декларира това в двумесечен срок пред данъчните. Някои хора са пропуснали да го направят и затова продължават да се водят собственици и да им се начисляват данъци", подчертава Барбалов.

До 60 процента от доходите изземва държавата. Тази сметка прави пред "Преса" икономистът Георги Ангелов. Само облагането на брутната заплата с данъци и осигуровки е 39,71 на сто, показва справка на финансовото министерство. Като се вземе предвид влиянието на имуществените налози, както и косвените - акцизи и ДДС, с които се облага потреблението, процентът скача до 60.

"Труд" се включва по темата за бонусите с информацията, че директорът на общинското дружество "Столичен електротранспорт" ЕАД Евгений Ганчев и заместниците му Томислав Иванчев и Христо Георгиев взимат заплати, по-големи от тази на премиера Бойко Борисов.

Справка сочи, че за второто тримесечие на 2011 г. Ганчев се е разписвал срещу 5100 лв. месечно, а заместниците му - срещу 3570 лв. Трудовото възнаграждение на премиера Борисов е по-скромно - 3400 лв, припомня ежедневникът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати