24 Април 2024 г. Сряда

Освиркаха Саркози при посещение във френски град

2012-03-02 06:24:07

Френският президент Никола Саркози, който е кандидат за втори мандат на предстоящите избори, бе посрещнат враждебно в Байон, във френската страна на баските, предаде Франс прес.

При пристигането му в четвъртък следобед в центъра на югозападния град, Саркози бе освиркан от неколкостотин протестиращи. Те го посрещнаха с възгласи "Сарко президент на богатите" и "Сарко, разкарай се", надвиквайки по-малобройните му привърженици, които скандираха "Саркози президент!", посочва АФП.

Саркози с мъка си проправи път в тесните улички на историческия център до кафенето, където го очакваха за среща. 
Над него се посипа дъжд от листовки на групировката Батера, която настоява за специален статут на страната на баските във Франция.

След като президентът успя да влезе в кафенето, на улицата пред него се събра голяма тълпа и се наложи полицията да се намеси, за да може той да излезе час по-късно.

В Байон имаше и активисти на Социалистическата партия, които размахваха програмата на техния кандидат Франсоа Оланд, но не участваха в протеста, посочва АФП.

В кафенето президентът осъди пред журналистите "насилието на малцинството и недопустимото му поведение" и изрази съжаление, че социалистически активисти се съюзяват с баски сепаратисти.

Френският президент, който след предизборното посещение в Байон трябваше да замине за Брюксел, нарече хулиганско поведението на протестиращите.

"Тук сме във Франция, на територията на Френската република, и президентът на Републиката ще посещава цялата територия. Ако това не се харесва на малцинство от хулигани, ще трябва да се примирят", добави Саркози, цитиран от АФП.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати