25 Април 2024 г. Четвъртък

Би било популизъм администрацията да връща бонуси, смята премиерът

2012-03-01 17:21:49
Премиерът Бойко Борисов заяви, че хората от администрацията трябва да запазят получените бонуси, а въпросът с връщането на средства е поставен пред ръководството – министри, техните заместници, политически и парламентарни секретари, областни управители, предаде БТА.

Преди началото на работния обяд на лидерите от Европейската народна партия Борисов разви тезата си от сряда, когато обяви, че ако бонусите не бъдат дарени или върнати, в понеделник ще внесе структурни промени в кабинета или директно ще уволнява.

"Министри, заместник-министри, началници на политически кабинети, областни управители и заместник областни управители трябва да върнат взети бонуси до петък"Администрацията – хората, които са работили и на практика взимат по два пъти по-високи заплати от самите министри, те нека си останат, защото действително би било елемент на популизъм да ги накараме и те да ги върнат".

Той се обоснова, че това са хора, които работят с милиарди, "от тях зависи това, че над 20 пъти повече пари усвояваме от Брюксел", затова само хората от "ръководството" трябва да върнат получените бонуси.

По неговите думи тези служители нямат привилегията след това да казват "бях министър толкова години", не могат да впишат това в автобиографиите си. В същото време те договарят сумите за следващия програмен период, и е много важно дали с някой милиард отгоре ще договорят парите, уточни Борисов.

Според него популизъм е и писмото на ДПС, в което двадесет депутати от партията поискаха по Закона за достъп до обществена информацияпремиера да каже поименно кои министри, зам.-министри и членове на политически кабинети са получавали бонуси.

Само ако включат хонорара на Ахмед Доган, това много пъти би превишило всички пари, които са взели тези няколко човека от ГЕРБ, коментира Борисов. "Затова ги призовавам и хонорара на ДПС да върнат, и колегата Станишев да накара неговите хора да върнат парите от бордовете", продължи той.

Премиерът заяви, че както и да са наречени допълните средства, това са пари над заплатите и всички са си ги изработили. "Когато един заместник-министър участва и в комисия, и си слага подписа накрая, той извършва допълнителна работа", подчерта той. "Същото бих казал и за парламента, бих попитал Лютви Местан по каква логика депутатите, заети в комисиите, получават допълнителни пари, след като получават заплати", посочи Борисов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати