25 Април 2024 г. Четвъртък

Маргарита Попова се възпротиви на Борисов бившите й подчинени да върнат бонусите

2012-03-01 17:05:08
Вицепрезидентът Маргарита Попова се обяви против нарежданетго на премиера Бойко Борисов получените през 2011 г. бонуси да бъдат върнати.

В интервю за БНР Попова обясни, че като министър на правосъдието, каквато беше до избирането си за вицепрезидент, не е получила и стотинка бонуси. По нейно време обаче част от служителите в министерството са получили допълнителни финансови стимули. Попова уточни, че това е било напълно заслужено и тя не би призовала тези хора да върнат парите.

Едновременно с това Попова призова по скандала с бонусите да не се взимат решения на парче, а да се довърши административната реформа, започната от нея и министъра на финансите Симеон Дянков още през 2010 г.

"Вместо да се вземат оттук насетне вече решения на парче, включително и такива, че парите трябва да се върнат, е по-добре да седнем и да направим реформите в българската администрация - нещо, което започнахме с вицепремиера Дянков още 2010 г., да се направи най-сетне една скала за възнагражденията в публичния сектор в зависимост от позициите и да се престане с раздаването на такива допълнителни стимули всеки месец, на тримесечие, за Коледа, за Великден или така, както е било в последните 20, а и повече години", заяви Попова.

Изказването й беше направено в Брюксел, където тя участва в честванията по случай предстоящия национален празник на България.

Попова уточнява, че по времето, в което ръководи Министерството на правосъдието, не са разпределени 7 милиона лева като бонуси. По закон за централната администрация се предвиждат 10 процента от общата сума, която събира Агенцията по вписванията и внася в бюджета. Ако тя е събрала за една година 70 милиона, 10 процента са 7 милиона. Това е възможност по закон, която обаче нито аз, нито моите колеги министри преди мен никога не са използвали, за да раздават такива суми на служителите в централната администрация, коментира вицепрезидентът.

По мое време са разпределени бонуси и са дадени пари на служителите в министерството - да, така е. Това се случи за първото тримесечие на 2011 г. Бяха раздадени на, не знам дали ще бъда точна, но мисля, че около 45-47 души технически сътрудници, експерти и на по-високо ниво, включително и на колеги от политическия кабинет, като това не е направено еднолично от мен, аз не съм седнала с листа и с химикала в ръка, за да кажа на този 2000, на този 5000 или нещо подобно. Това се направи от комисия, включително финансисти в Министерството на правосъдието, на база средна брутна заплата за държавата и в зависимост от това какъв е бил конкретният принос на всеки се дадоха различни проценти, уточнява бившият правосъден министър.

Аз не съжалявам, че съм дала на тези хора част от парите, които по закон могат да бъдат раздадени като допълнително материално стимулиране. Съжалявам, ако някой е останал засегнат, не е получил, а е смятал, че той е допринесъл много, работил е много добре, а аз не съм го забелязала. Затова ще жаля повече, отколкото за всичко това, което сега преекспонирано излиза в публичното пространство. Такава е формулата, това се прави от години, това е българското законодателство и ние сме вървели по него. 

Вчера премиерът Борисов заплаши, че ще уволни министрите и зам.-министрите си, взели бонуси, ако до петък те не върнат или дарят парите. Целият кабинет единодушно го подкрепи в това решение.

Днес министърът на правосъдието Диана Ковачева обяви, че екипът на бившия министър е получил над 37 хил. лв. бонуси за първите 3 месеца на 2011 г. Най-голям бонус е бил определен за зам.-министър Жанета Петрова - 10 400 лв. Самата Попова не е взимала пари.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати