11 Май 2024 г. Събота

ГЕРБ пришпори законовите поправки, регулиращи заплатите и бонусите на държавните служители

2012-03-01 07:16:59
На фона на продължаващите скандали около взиманите бонуси на хора във властта и на администрацията, ГЕРБ реши да пришпори отлежаващите от ноември миналата година законови промени, регулиращи заплатите и допълнителнителните възнаграждения на държавните служители. Измененията бяха забавени заради притеснения както в средите на опозицията и на синдикатите, така и сред управляващите депутати.

Народните представители от ГЕРБ и днес отправиха редица препоръки и изказаха опасения, но в крайна сметка приеха на първо четене в парламентарната правна комисия промените в закона за държавния служител, свързани с определянето на заплащането в държавния сектор.

Между първо и второ четене депутатите поискаха, а финансовия министър Симеон Дянков, обеща редица промени, най-вече свързани с по-голяма яснота и избягване на субективизма при оценяването на служителите, на базата на което ще се взимат и допълнителни средства към заплатата.

Едно от основните изменения в закона ще премахне възможността 25% от събраните глоби от различни институции да отиват за допълнително материално стимулиране на служителите в тези ведомства. Заплатата на държавните служители вече ще се определя по нов начин - класът прослужено време, взиман до момента, ще влезе в основната заплата и оттук насетне няма да се покачва независимо от това колко трудов стаж има служителят. За сметка на това ще се дават допълнителни средства "с непостоянен характер" за извънреден и нощен труд, както и за "постигнати резултати" и за "изключителни постижения".

В мотивите към проекта се посочва, че тези допълнителни средства не могат да са повече от 30 на сто от заплатата.

Текстовете притесниха народните представители, които възразиха, че голяма част от въпросите за това кой какво ще получава, на практика ще бъде описано в наредби.

Ще има субективизъм при определяне на възнагражденията - постоянните допълнителни средства ще зависят от преценката кои длъжности ще бъдат определени за особено значими, отбеляза Мая Манолова от левицата. Бонусите с непостоянен характер пък щели да зависят от неясната оценка кой има добри постигнати резултати или пък изключителни постижения.

Мнението й беше подкрепено от Четин Казак от ДПС. Депутатите от левицата и ДПС се противопоставиха срещу замразяването на парите за прослужено време.

Казак отбеляза, че в поправките е останала възможност със средства от глоби и санкции на служителите на Националната агенция по приходите да бъдат организирани социални програми, както и да бъде поддържана материалната база на данъчните. Той поиска и за тази администрация да важат принципите за останалите, а председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) го подкрепи.

Фидосова поиска в закона, а не в наредбите към него, да се опишат по-подробно критериите за оценка на работниците и служителите. Пред нея Дянков се съгласил част от текстовете в подзаконовите актове като дефиниции и др. да бъдат записани в закона.

Димитър Лазаров от ГЕРБ пък възрази срещу текста, даващ възможност допълнителните възнаграждения да могат да не са само изрично изброените, но и други, определени в бъдещи законови поправки или актове на Министерския съвет. Така създаваме вратичка, може да взриви цялата идея на закона и след две години да си говорим същите неща - как да въведем общи правила, каза Лазаров.

Колежката му Юлиана Колева пък поиска изрично да се запише, че специализираните закони за работата на различни институции няма да могат да въвеждат различно заплащане извън това в закона за държавния служител.Ако това не се направи, разпоредбите могат да се заобиколят със специализираните закони, смята Колева. Тя настоя още не в наредба, а в самия закон да се регламентира, че допълнителните финанси или т. нар. допълнително заплащане с непостоянен характер няма да може да е повече от 30% от заплатата. Сега това се предвижда да е в наредба.

Финансовият министър Симеон Дянков се съгласи с повечето от направените предложения от народните представители. Единственото, за което той не каза, че ще отстъпи, е отпадането на бъдещите пари за прослужено време. В същото време експерти от финансовото министерство коментираха неофициално, че не е сигурно как и дали ще могат да бъдат удовлетворени всички искания на депутатите.

Финансовият министър заяви още, че ще оттегли наредбите към поправките, които вече са на обсъждане в Министерския съвет, макар законопроектът, по който те са създадени, да не е минал през пленарна зала. А Фидосова обеща, че бъдещите текстове ще бъдат изготвени след дискусии със синдикати и народни представители.

Очаква се новите правила да влязат в сила от 1 април.

Симеон Дянков заяви, че измененията имат един сериозен недостатък - не обхващат администрацията в сектора "Сигурност" - МВР, отбраната, ДАНС и др. Това се наложило, тъй като в този сектор изобщо нямали общ класификатор на длъжностите. Затова първо трябвало да се направи класификатор и едва след това администрацията да бъде приравнена с останалите държавни служители.

Поправките приравняват обаче администрациите на 12 регулаторни органи със служителите от останалите държавни институции. Това ще засегне около 16 хиляди души, изчисли Дянков. За някои, като заетите в Комисията за финансов надзор например, това щяло да доведе до намаляване на заплатите, тъй като в тези звена домакин взимал много повече от домакин в министерство. В същото време в комисиите, занимаващи се със социални дейности, заплатите щели да нараснат, тъй като в момента там били много по-ниски от останалите, каза той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати