29 Март 2024 г. Петък

Община София - клюкарка номер 1

2012-03-01 06:05:06
Столичната община показа, че може да замести достойно Сметната палата и данъчните, взети заедно. Тя “освети” собствеността и дължимите налози на столичани, като направи данните достъпни за всеки чрез собствения си сайт sofia.bg, пише “Труд”. “Бариерата” е ЕГН-то, но то може да бъде научено от всеки избирателен списък, търговския регистър или правно-информационните системи.

Чрез новата си услуга за електронна справка за местните данъци и такси общината на практика огласи куп лични данни - точните адреси на имотите и регистрационните номера на колите. Включително и на цялата власт, която има движима и недвижима собственост в София.

От сайта например е видно, че премиерът Бойко Борисов, който е известен любител кучкар, всъщност няма нито един домашен любимец като своя собственост и не дължи налог. През тази година по общо пет партиди (за имоти) на два адреса в Банкя той ще внесе в общинската хазна общо 387,70 лв.

Вицепремиерът Цветан Цветанов пък дължи данък от 600 лева за имот в “Изгрев”. Освен апартамента в “Изгрев” на Цветанов се води и недвижим имот в кв. “Връбница”. Другите апартаменти, с които министърът се прочу, не се намират на негово име в системата на София.

Бизнесът също не е защитен от сайта на общината. Регистърът твърди, че банкерката Петя Славова не е платила 8050 лева за имот на ул. “Оборище”. Пред “Труд” тя отрече да има имот на тази улица. Водила е преди години дело за него, но така и не е станала собственик.

И самите общинари не са пощадени от собствената си информационна система и са “осветени”. Кметицата Йорданка Фандъкова е платила една такса от 9,40 лв. Но не така стои въпросът с главния архитект Петър Диков. Според данните от електронната справка за данъците той има 7 имота и 2 коли в столицата. Натрупал е и стар дълг от около 2000 лв. “Абсурд! Някои от имотите съм ги продал през 1999 и 2001 г. Имам само един “Ситроен” от м.г.”, каза арх. Диков. И отрече да дължи и лев на общината.

Според електронната справка за данъците на Столичната община най-сериозни задължения за кучета от водещите политици има лидерът на БСП Сергей Станишев. На негово име в регистъра се водят цели 8 партиди за такса куче. По 4 от тях, включително и по две, наречени “булдог”, експремиерът не дължи нищо. За останалите 4 ще трябва да плати по 24,26 лева на общината. Това е повече от данъка му за жилище в столичния район “Оборище” - 37,23 лв., и таксата смет - 31,77 лв. Същите суми плюс лихвите обаче той трябва да даде и за данъци, които не е платил в предходни години. Така задължението му става 238,88 лева.

За двата булдога признавам, но останалите шест кучета ми идват в повече, реагира пред “Труд” лидерът на БСП Сергей Станишев, когото хванахме на летището, преди да замине за Брюксел.

Очаквано президентът Росен Плевнелиев ще се бръкне най-много за местни данъци в столицата - общо 1936,73 лева. На него му се водят два имота в “София парк” в Симеоново, както и имот в “Малинова долина”. В тази сума се включват и данък за моторно превозно средство - 395,01 лв., както и 132 лева от минали години.

На името на Плевнелиев в електронната справка излиза и жилище в столичния район “Красно село”. Данъкът и таксата смет за него са общо около 145 лева за тази година. Но видимо не са плащани отдавна, защото с вземанията от миналите години и с лихвите общият борч е набъбнал до 1410,17 лева. Опитахме се потърсим коментар от прессекретаря на държавния глава - Мария Иванова, за да разберем дали няма грешка в системата, но тя не вдигаше телефона си.

Сравнително “тънко” ще мине експрезидентът Георги Първанов. На него му се води едно жилище в “Красна поляна” с данък 20,18 лв. и такса смет 34,44 лв. За МПС Първанов ще даде 8,17 лв. На него обаче също му тежат неплатени данъци и лихви от други години и общият му борч към София става 234,84 лв.

Председателката на правната комисия и член на ГЕРБ Искра Фидосова освен имотите си в Монтана вече притежава и апартамент в елитния столичен квартал “Лозенец”. За него тя трябва да плати данък сгради и такса смет 492 лв. Имотни специалисти твърдят, че такъв данък имат апартаменти с размери около 140-170 квадрата в центъра на София.

Само един апартамент, но пък какъв, се води на Ахмед Доган. За жилището си в “Красно село” той ще плати данък от 595,10 лв. и такса смет от 507,82 лв. - общо 1102,92 лв.

“За съжаление ЕГН-тата се оказаха изключително достъпна информация”, коментира зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Юристи обаче го уверили, че няма е проблем, ако сайтът е без допълнителна защита. Целта ни бе да не затрудняваме хората при получаването на услугата, каза той. Засега не се предвиждала промяна в системата.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати