25 Април 2024 г. Четвъртък

Министрите приеха безпрекословно решението бонусите да бъдат върнати

2012-02-29 14:33:49
Министрите като един подкрепиха днешното решение на премиера Бойко Борисов за връщане на допълнителните материални стимули, получени от тях, заместниците им, шефовете на политически кабинети и ръководствата на областните управи.

След заседанието на кабинета пръв министърът на културата Вежди Рашидов коментира решението с думите, че самият дарявал заплатата си.

По думите на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков в неговото ведомство единствено зам.-министър Владислав Горанов е вземал бонуси. Те са били по 18 000 лв. годишно заради участието на Горанов във фонда за ядрено регулиране, съобщи Дянков.

До края на седмицата Горанов ще върне парите, каза вицепремиерът. Върнатите бонуси ще се събират в сметка на Министерството на финансите. Тъй като за тях е платен данък, те ще се връщат в размер, който да не ощетява нетно получателите им.

По думите на Дянков всички допълнителни средства, взети от зам.-министрите през 2010 г., са били около 100 хиляди лева. Става дума за 13-14 души. Сумите, получени през 2011 г., тепърва ще се проверяват, каза Дянков и използва случая за регулярния контраудар срещу опозицията - "но сумата трябва да е доста малка в сравнение с милионите, които са вземали от тройната коалиция и по-предишното правителство".


Все още няма решение как ще се постъпи с бонусите на отстранените от началото на настоящото управление министри и зам.-министри, пролича от днешните изказвания на министрите.

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов, който миналата седмица оповести справката за раздадените в неговото ведомство допълнителни пари, не можа да отговори дали съществува правно основание да бъдат изискани бонусите на отстранената му неотдавна заместничка Гергана Павлова.

На аналогичен въпрос за бонусите на предишното ръководство на транспортното ведомство министър Ивайло Московски каза, че ще се допита до юристите си.

Образователният министър Сергей Игнатов обяви, че във ведомството муоколо 60 души са взели сумарно към 41 хиляди лева във вид на "награди". Той обаче заяви, че не знае дали някой от заместниците му е сред въпросните 60. На въпрос как ще се отрази днешното решение на атмосферата в просветното министерство и дали то не е унизително, Игнатов отвърна: "Ние, след като сме част от главата на държавата, трябва да даваме пример и тук няма място за лични преживявания."

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че в системата на МВР не са давани бонуси. Спортният министър Свилен Нейков пък не отговори на въпроса за допълнителните пари.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати