26 Април 2024 г. Петък

Сбираме загар на изкуствени плажове

2012-02-29 06:32:54

По родното Черноморие ще може да бъдат изграждани изкуствени морски плажове.

Това ще стане факт с промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които днес бяха обсъдени на кръгла маса в столицата.

Изграждането им ще става изцяло върху терени държавна собственост, а строежът им ще става факт чрез концесия, съобщи Милен Топалов, директор на дирекция "Концесии" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С други изменения в закона се регламентират и свободните зони за плажуване с изискването те да са равностойни с платените.

"Ще се регламентират и отдаваните търговски площи заради неимоверното им разрастване", поясни Топалов.

Концесионерите на плажовете пък ще бъдат задължени ясно да обозначават свободните зони.

Задължителни табели ще има и на неохраняемите плажове, а за тяхната чистота ще се грижат областните управители. Средства за почистването им ще се предвидят от кабинета.

Не на последно място с промените в закона се облекчават и процедурите за предоставяне на концесия на плажовете и срокът на този процес ще е съкратен до четири - четири и половина месеца. Сега процедурите траят средно осем - десет месеца.

"Първата и най-основна цел на закона е да сложим край на безразборното строителство и презастрояването на нашето крайбрежие", обяви на свой ред строителният министър Лиляна Павлова.

"Втората основна цел на този закон е да ограничим строителството в 100-метровата зона по брега. 

Третата цел е да сложим край на бетоновите постройки по пясъка. 

Четвъртата ни цел е да сложим край на сергиите на цялата плажна ивица на нашето Черноморие", каза тя.

С тези мерки Павлова смята, че ще се даде шанс на природата да диша. Тя изрази надежда, че това лято по българските плажове ще е спокойно, а водата ще е чиста.

"Целта е да имаме чисти плажове, да има възможност на плажовете да има повече спортни съоръжения, дейности, свързани с културата и най-вече да естетизираме т. нар. Зона А, където в момента за съжаление имаме множество постройки, на които не им е мястото там", допълни тя.

По думите й друга цел на закона е ясно разграничаване на разходите и приходите от концесии и от наеми.

"Това е нужно, за да може тези приходи да бъдат инвестирани в развиването на транспортни връзки, алеи и благоустрояване там, където е необходимо, както и за премахване на незаконни обекти", завърши Лиляна Павлова.

Според статистиката на МРРБ бреговата ивица на Черноморското ни крайбрежие е 378 км и 165 км от тях са плажна ивица.

160 км от тях са обособени морски плажове, едва 44 км са дадени на концесия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати