19 Април 2024 г. Петък

ЕС яде... поколението на клонирани животни

2010-08-04 09:47:21

На европейския пазар може да има големи количества месо и мляко от поколения на клонирани животни, обяви говорителят на ЕК Роджър Уайт.

Думите му идват като потвърждение на съобщенията, че Великобритания е започнала официално разследване на сигнали за попадане в търговската мрежа на мляко от крава, чиито родители са били създадени чрез метода на клонирането. 

Макар че продажбата на продукти от клонирани животни е на разрешителен режим, такъв не е предвиден за второ и следващо поколение от тях.

Оказва се, че месо и мляко от животни, създадени по естествен път от изкуствено възпроизведени родители, могат да се разпространяват свободно. Не е необходимо дори върху етикетите да се съобщава за произхода на продукта и не е възможно потребителят да разбере дали предшествениците на добичето са били направени в лаборатория. 

Дания е единствената държава в ЕС, която напълно е забранила клонирането и вероятно само там е изключено такива продукти да се намират в търговската мрежа. 

Останалите страни членки, включително България, разрешават тази репродуктивна техника с изследователски и експериментални цели. 

В Брюксел обаче нямат информация дали такова месо и мляко се продава у нас, тъй като това е отговорност на българските ветеринарни власти.

"В наши дни изкуственото осеменяване на животни е нормална практика в селското стопанство", посочи Уайт. 

Той увери, че научните данни показват, че продуктите от клонинги не представляват риск за здравето на хората. Тъй като обаче те се водят като нови храни, т.е. създадени са след 1997 г., производството и употребата им се регулират от нарочна европейска директива. 

Според нейните изисквания производителите трябва да информират ветеринарните власти, когато са използвали нови репродуктивни техники в своите ферми. 

"Това се прави не защото е опасно, а за да се следят новите методи за репродукция", посочи Уайт.

Според Брюксел в Европа не би трябвало да се продават продукти от клонирани животни, тъй като досега в нито една държава членка не е искано разрешение за пускането в магазинната мрежа на такива. 

През юли Европейският парламент поиска месото и млечните продукти от клонирани животни и тяхното потомство да бъдат забранени в Европа. 

Депутатите настояха храните, при чието производство са използвани нанотехнологии, да бъдат подложени на специални мерки за оценка на риска и да бъдат етикетирани. 

През есента въпросът с продажбата на клонирано месо и мляко ще бъде разгледан от страните членки, които ще имат последната дума по предложеното разширяване на обхвата на регламента за новите храни. Очаква се до края на годината Европейската комисия да излезе с нов научен анализ за евентуалните рискове от използването на продукти от клонирани животни.

Досега в ЕС са одобрени производството, вносът и продажбата на над 20 вида нови храни. 

Такива са сокът "нони" (направен от растение от Таити) и продукти, получени чрез нови технологични процеси, като "салатрим" (мазнини с намалена енергийна стойност). 

Като "нови храни" се определят храни, които не са били консумирани в "значителна степен" в рамките на ЕС преди май 1997 г., когато влиза в сила първият регламент за новите храни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати