24 Април 2024 г. Сряда

Съдия: Борисов и Цветанов провалят разследвания

2010-08-04 09:46:41

Проблем има в начина, по който реагират премиерът и вътрешният министър на решението на съда. Всичко това показва, че има проблем с демокрацията, защото съдът е този, който ще реши дали има виновни или не. 

Така съдия Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд коментира пред БНТ реакциите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов по повод освобождаване на задържаните при операциите „Всичко коз” и четирима от „Килърите”.

„Крайно недопустимо е висши представители на изпълнителната власт, като министъра на вътрешните работи и министър-председателя, публично да оповестяват резултатите от едно разследване, което предстои или протича, като по този начин грубо нарушават три установени демократични стандарта в цивилизования свят“, категоричен беше магистратът.

Според него по този начин се нарушава презумпцията за невиновност, което е установен стандарт. Второ, министърът на вътрешните работи и министър-председателят манипулират и настройват общественото мнение, смята Калпакчиев.

„На немалко случаи сме ставали свидетели на това как те провалят определени разследвания, като разкриват пред публиката, осветяват, така да се каже, в един твърде ранен момент определени доказателства“, добави той. 

Според магистрата в конкретните случаи съдът е извършил това, което Конституцията и законът са му възложили, без да се поддаде на външен натиск.

Калпакчиев подчерта, че мотивите за решението на Софийския апелативен съд са публични и призова всички да прочетат тези мотиви и да си направят анализ защо не са уважени исканията на прокуратурата.

Съдията посочи още, че решението на Апелативния съд е окончателно, а не, както е казал премиерът, че може да се обжалва.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати