25 Април 2024 г. Четвъртък

Преглед на печата днес

2012-02-28 07:38:56

Множество общински управници без страх вдигнаха данъците на своите избиратели, става ясно от темата на в. “Труд”. Кампанията за плащането на данък сгради и такса смет започва на 1 март и хиляди българи ще бъдат изненадани, щом видят известията с новите си задължения. Такса смет за 2012 г. в Кърджали ce увеличи и хората ще плащат вече не 1,1 промила, както беше в предходната година, а 1,5 върху данъчната оценка на недвижимия имот. Физическите лица ще плащат за нежилищните имоти с 6 промила, вместо с 4,5, както беше досега. 

За българина става все по-неизгодно както да тегли заем, така и да спестява, информират под глава "Сега" и "24 часа". Лихвите по кредитите се вдигат рязко, а по депозитите падат. Статистиката на БНБ за януари показва, че фирмените заеми рязко са поскъпнали. Лихвите по левовите кредити до 1 млн. евро са се повишили средно с почти цял процент до 9.49 процента, пише "Сега".

240 суперлуксозни апартамента, почивна станция на морския бряг, резиденции, дипломатически клубове в Бояна и Боровец и куп други атрактивни имоти излизат за продан, информира под глава "Труд". До дни Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще стартира конкурс за оценител на собствеността на 
Агенцията за дипломатически имоти в страната - АДИС /бившето БОДК/. Сделката ще мине под надзора на ДАНС.

Няма да вдигаме цените на билетите за градски транспорт, анонсира пред "Стандарт" председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. "Запазват се и цените на картите. Освен това запазваме преференциите за ученици, студенти, докторанти, лица над 68 г., хора с увреждания", отбелязва Герджиков.

Зимната обстановка в страната е отразена на страниците на "Труд". Край Силистра леденият обков на Дунав се пропука в неделя и реката полудя, пише ежедневникът. "Ледени блокове с дебелина над 30 сантиметра нанесоха щети на няколко понтона, накъсаха, изкривиха и сгънаха на две мостовете за достъп до тях", разказват очевидци.

В допълнение "Труд" помества интервю със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев. По думите му хората не бива да се притесняват за язовир "Бели Искър", тъй като той е в перфектно състояние.

Поне 1640 деца ще останат извън яслите заради недостига на места в столицата, предупреждава "Сега". След 2006 г. са пуснати  в експлоатация нови 45 сгради и са осигурени над 8500 нови места. През тази година ще завърши строителството на още 8 детски градини и ще започне строителството на нови 4 сгради, както и ще бъдат проектирани още над 40. Това съобщава в интервю за "Монитор" Тодор Чобанов, зам.-кмет по образование и култура на Столичната община. 

Бившият вицепрезидент Ангел Марин е помилвал 49 от общо 533 души въпреки отрицателното становище на юристите от експертната комисия към президентството. Това се разбира от справка за сайта Медиапул, цитирана от "Сега". Повече от половината от тези хора са осъдени за убийство, а шестима - за убийство по особено жесток начин. От документа става ясно, че затворническата администрация е основната институция, която е давала мотивирани предложения за помилване.

Родители на убити и пострадали при катастрофи деца искат оставката на зам. главния прокурор Валери Първанов, пише на първа страница "Дума". Повод Ами, то деца си умират по най-различни причини", припомня всекидневникът.

Темата на "24 часа"Спешна помощ" се крие от болни. Поне един път на ден дежурни от центъра отказват да говорят с болни, набрали тел. 112, и така нарушават разпоредбите а Министерството на здравеопазването. След това обаче обвиняват тел. 112, че са прехвърлили към тях случаи, които не са спешни, защото не искат да поемат отговорността за болните. Това заяви шефът на тел. 112 Стоян Граматиков в отговор на нападките, че операторите често правят грешки. Около 5000 столичани звънят за помощ на тел. 112 всеки ден. В страната броят на обадилите се стига до 22 хил. 386 човека от София пък търсят медицински екип всеки ден. Средно на всеки 4 мин някой в София иска линейка. 70 процента от тях задължително обаче трябва да говорят с дежурен от "Спешна помощ"Около 20 хил. души звънят всеки ден в шестте центъра в страната. Фалшивите сигнали са 1-2 на месец. Имаме възможност обаче да търсим административна отговорност за хора, които разкарват напразно полиция, пожарна или "Бърза помощ". Глобата за това може да стигне до 20 000 лева."

Едно и също лекарство на "Софарма" се продава у нас с две различни цени, съобщава "Монитор", позовавайки се на ТВ7. Става дума за аналгин и аналгин хин, които са с различни опаковки и различни цени, но с еднаква активна съставка - метамизол. Двете таблетки се различават единствено в помощните си съставки, които реално нямат никакъв терапевтичен ефект. В същото време 10 хапчета аналгин се предлагат за 85 стотинки, а същият брой таблетки аналгин хин струват минимум 2,80 лв.

"Преса" твърди в заглавие, че валят оферти за по-евтини лекарства. Вече осем компании са подали предложения за отстъпки на медикаментите, които продават на здравната каса.

"Дума" цитира статистика, според която 76 процента от българите са давали пари в "пликче" на лекар. Това е една от най-разпространените сиви практики в здравеопазването, сочат данните на Асоциация на индустриалния капитал в България. Сивият сектор в здравната сфера се движи между 50 и 75 на сто, а според 12,9 процента от работодателите те са дори над 75.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати