19 Април 2024 г. Петък

Плевнелиев не ще да е под крилото на парламента

2012-02-27 15:43:37

За пореден път президентът Росен Плевнелиев обяви, че не приема идеята президентската институция да подлежи на парламентарен контрол.

"Нека да е ясно, че не може да има парламентарен контрол върху действията на президентската институция. Действията и актовете на президента се контролират от Конституционния съд", категоричен бе той.

В отговор на въпрос за създадената парламентарна комисия "Първанов-Марин" и как би възприел евентуална проверка на неговия мандат, Плевнелиев заяви, че като президент се е заклел да брани Конституцията и точно това смята да прави.

 

Държавният глава допълни, че ще изчака какво решение ще дойде от страна на парламента и затова от кога и как комисията ще изисква информация по казуса с помилванията и опрощаванията на дългове.

"Репутацията на президентската институция ми е много, много важна", завърши темата Плевнелиев.

Президентът се срещна днес с ръководството на БСП в рамките на инициирания от него "месец на политическите консултации".

Държавният глава определи срещата си със Сергей Станишев като един прагматичен и полезен диалог.

"БСП следи внимателно процесите в България по темата за изборите, изборното законодателство. БСП би искала да види и в президентството обществена дискусия по темата за изборното законодателство, което да се подобри", заяви Плевнелиев и допълни, че приема идеята за дебат по изборното законодателство у нас.

На срещата в президентството са били обсъдени и мерки за растеж и заетост, както и ролята на Българската банка за развитие, мерки в подкрепа на вътрешното потребление, на българския бизнес и инвестициите.

Плевнелиев и Станишев са засегнали и енергийната тема.

"Обединихме се в това да се инвестира в енергийна диверсифиация и либерализация на пазара", отбеляза президентът.

Държавният глава обяви, че тази година ще работи усилено и за успешна реформа в сектор "Сигурност".
Двамата с лидера на БСП са се обединили около тезата, че не е необходимо България да създава мегаструктури в сферата на сигурността.

Президентът обяви, че има съгласието на Станишев НРС да отиде към изпълнителната власт, а НСО да остане към президента.

На свой ред червеният лидер поясни, че е нужен първо закон за службите и след това са устройствените закони коя служба къде да отиде.

"Тенденцията правителството да харчи фискалния резерв опира до нивата, които по закон не бива да се прекрачват. Изразходването на Сребърния фонд за плащане на падежите по външния дълг би била много рискова стъпка и няма как да я приемем", коментира още Сергей Станишев.

По думите му финансовата стабилност у нас не е достатъчна, за да си кажат хората, че са доволни.

"Нямаме право да разпиляваме средства и да не се изразходват ефективно", категоричен бе той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати