27 Април 2024 г. Събота

Жупе: Сърбия ще получи статут на кандидат за членство в ЕС

2012-02-27 15:41:46
Външните министри на Европейския съюз одобриха първата ключова стъпка за членство на Сърбия в блока, каза френският външен министър Ален Жупе, цитиран от "Франс прес". Официално решението дали Сърбия да получи статут на държава кандидат за членство ще се вземе утре.

"Днес имаше споразумение... То ще насърчи Белград да постигне напредък в сближаването с ЕС", каза Жупе, като все пак отбеляза, че трябва да се свърши още работа. Няколко европейски външни министри се изказаха в подкрепа на амбициите на Белград да се присъедини към блока.

Сърбия изпълни всички условия, заяви шведският външен министър Карл Билд. Колегата му от Белгия Дидие Рейндерс също изрази надежда, че страната ще получи статут на държава - кандидат за членство.

Чешкият министър Карел Шварценберг отбеляза, че се надява да се стигне до положително решение, а австрийският министър на външните работи Михаел Шпинделегер посочи, че по-голямата част от страните ще подкрепят Сърбия.

Белград увеличи шансовете си за сближаване с ЕС, след като в края на миналата седмица постигна споразумение за регионалното представяне на Косово. По време на срещите Косово ще бъде представяно с името си и под линия ще се цитират Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и мнението на Международния съд в Хага, което казва, че декларацията за независимостта не противоречи на международното право.

В началото на декември 2011 г. ЕС отложи за март тази година решението си дали да предостави на Сърбия статут на държава, кандидат за членство. Няколко държави, сред които Германия, заявиха, че Белград трябва да подобри отношенията си с Косово, преди да получи желания статут.

Българският министър на външните работи Николай Младенов потвърди, че Сърбия ще получи статут на страна кандидат за членство в ЕС. Той определи решението като "добро за целия регион, защото приближава още един от нашите съседи към членство в Общността и увеличава шансовете и перспективите за развитието на отношенията ЕС-Косово".

Министър Младенов допълни, че за България е изключително важно пътят, който съседите извървяват към ЕС, да се основава на всички ангажименти в политическите и юридическите критерии за членство. "Тези критерии в голяма степен включват и въпроса как се уважават правата на гражданите в съответната държава", подчерта той. По думите му България ще следи внимателно ситуацията в Сърбия и особено малцинствените въпроси и правата на човека.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати