26 Април 2024 г. Петък

Строителят на трасе от магистрала "Струма" няма да се избира само според цената

2012-02-27 10:18:57
Цената няма да е единственият критерий при избора на строител за най-голямата поръчка в пътното строителство тази година - за отсечката от Дупница до Благоевград по автомагистрала "Струма". Вече ще се вземат предвид опитът на кандидатите, техническите им решения и срокът. Това се вижда от обявената в петък поръчка на Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ), съобщава capital.bg.

В досегашните конкурси голямата конкуренция свали цените до нива, които породиха страх, че построяването е възможно само с компромиси в качеството. 

Трасето от около 37 километра и е с индикативна цена 200 млн. лв. без ДДС. Това е и предпоследната голяма магистрална поръчка през идните две години. Освен нея се чака конкурс единствено за отсечката от София до границата със Сърбия при Калотина. Затова и интересът към поръчката за "Струма" се очаква да е голям.

Обявената процедура е за първия етап, който ще е предварителният подбор на фирмите, които имат капацитета да работят на такъв тип сложни обекти. Срокът за кандидатстване за отсечката е до 17 ч. на 23 април, а получените оферти ще бъдат отворени на следващия ден.

В обществената поръчка пише, че ще бъдат отсети 8 кандидата. Ако има повече заявители, те ще бъдат подредени по критерий за количество на изпълнените строежи и рехабилитации на пътища през последните 3 години.

"Паралелно с този процес ще върви процедурата по идейното проектиране. Искаме да направим икономия във времето – докато се прави идейното проектиране, ние да правим подбора на фирмите, които през лятото, когато са избрани и когато сме готови с идейния проект, ще поканим, за да дадат своята детайлна оферта за това как реално предлагат технически да бъде изпълнен проектът", обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. В средата на януари бяха отворени и ценовите оферти за изработване на идеен проект за отсечката. Най-евтината оферта беше на софийската компания "Ню ИТ и инженеринг" - 208 хил. лв. Все още избран победител няма. 

През лятото се очаква да се проведе втората фаза на конкурса. Тогава кандидатите ще бъдат оценявани на базата на икономически най-изгодната оферта, като цената ще има тежест до 50 от 100 възможни точки. 

Максималният срок за строителството е 27 месеца, но компаниите ще могат да предлагат и по-кратки периоди. Така, ако строителството започне през есента, може да се очаква отсечката Дупница - Благоевград да започне да се ползва през 2015 г.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати