20 Април 2024 г. Събота

Никога не е бил правен одит на църквата, призна Дянков

2012-02-27 06:55:42

До 2 месеца ще стане ясно как Българската православна църква изразходва отпуснатата ѝ държавна субсидия от 1,5 млн. лв, заяви пред БНТ министърът на финансите Симеон Дянков. Тогава трябва да приключи финансовият одит по случая, обясни той.

Дянков се обяви за законодателна промяна, която да позволи на контролните органи да проверяват и сделките с църковно имущество. В момента законът не дава такива правомощия на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Финансов одит на Българската православна църква не е правен никога, посочи Симеон Дянков. Според него причината за това е неясна.

Преди по-малко от месец председателят на Сметната палата Валери Димитров обясни липсата на проверка как се харчи субсидията за църквата с аргумента, че размерът й е твърде малък в сравнение със стотиците милиони, отпускани за други високобюджетни организации. По думите му те трябва да бъдат проверени първи.

 

Въпреки това финансовият министър смята, че одит на църквата е необходим. "Наистина е малко странно, че не е правен такъв одит, защото църквата получава държавни пари. Одити се правят или имат възможност да се правят от държавния финансов инспекторат, когато се дават държавни пари", каза той.

Финансовата проверка на субсидията за църквата е започнала преди месец по сигнал на КТ "Подкрепа", но тя няма да осветли сделките с църковно имущество, защото контролните органи нямат правомощия за такава проверка.

Симеон Дянков обаче смята, че законът трябва да бъде променен, за да им ги даде. "Ако се мисли за законодателна промяна, а е хубаво да се мисли за такава, аз съм привърженик, но трябва да се мисли за всички такива организации, в които някакви имоти на някакъв етап са били държавни или държавата ги е подпомагала", каза вицепремиерът и финансов министър.

Синдикатите също биха попаднали под такава инспекция, защото и те са дотирани с имущество, каза още Дянков. Според него що се отнася до църквата, проверката как се харчи субсидията й и дали се спазва законът за обществените поръчки все пак би хвърлила светлина върху църковните сделки.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати