19 Април 2024 г. Петък

Германия събира данъчни - доброволци да работят в Гърция

2012-02-26 09:34:22
Над 160 данъчни инспектори от Германия са заявили желание да работят като доброволци в евентуална мисия в Гърция, за да помогнат на властите в Атина по-ефективно да събират данъците и таксите си, съобщи финансовото министерство в Берлин.

Предложението рискува да раздуха още повече недоволството на гърците, които гледат враждебно на германците, сравняват лидерите им с нацисти и се разгневиха от по-ранна идея на Германия да бъде назначен специален "бюджетен комисар" за надзираване на начина, по който Атина изразходва финансите си, посочва "Ройтерс".

Германските медии публикуваха новината за евентуална помощна данъчна мисия два дни преди гласуването в парламента в Берлин на решението за участие на Германия в новия пакет от 130 млрд. евро, с който да се избегне фалит на Гърция поне до средата на годината.

Международните кредитори на Гърция смятат, че публичният дълг, затиснал страната, се е натрупал и заради това, че гърците масово укриват или не плащат данъците си. Доклад на ЕС от ноември посочи, че неплатените данъци в страната са за общо 60 млрд. евро, което се равнява на 25% от БВП. Всяка година не се плащат 15-20 млрд. евро данъци. Три четвърти от работещите като лекари, нотариуси и инженери отчитат пред данъчните приходи под облагаемия минимум.

Миналия месец за пръв път Атина огласи списък с 4000 от най-големите длъжници, включително популярен поп певец и баскетболна звезда. Общите им задължения възлизат на над 15 млрд. евро.

Правителството в Берлин заяви, че иска да помогне на Гърция да развие модерна данъчна администрация и че е започнало да събира кандидатури на доброволци за мисия в средиземноморската страна. Над 160 души, владеещи английски, са се записали, както и около дузина, говорещи гръцки.

Авторитетното сп."Виртшафствохе" цитира финансовите министри на две провинции - Северен Рейн-Вестфалия и Хесен, които казват, че са готови да изпратят германски данъчни в Гърция, въпреки че не е ясно дали подобна помощ е искана.

"Гръцките проблеми днес са по-тежки дори от тези на бившата ГДР през 1990г.", казва Норберт Валтер-Борянс, финансов министър на Северен Рейн-Вестфалия, имайки предвид времето от преди 20 години, когато в Източна Германия бяха изпратени западногермански данъчни, за да помогнат да се подобри събирането на взиманията.

"Тогава сред някои източногерманци имаше съпротива срещу западните данъчни, но това е нищо в сравнение с резервите, които гърците имат днес към германците, включително заради някои грешни сигнали от Германия", допълва социалдемократът. Мнозинството от инспекторите-доброволци са от неговата провинция.

"Когато говорим за Гърция, трябва да помислим и за възможността да призовем пенсионирани германски данъчни, имащи опит с подпомагането на Източна Германия", допълни и Томас Шефер, финансов министър на Хесен. Християн-демократът припомня, че провинцията му има добър опит в подпомагането на източногерманската данъчна администрация в Тюрингия.

Говорител на германското финансово министерство обяснява, че подготовките за данъчна мисия се правят под егидата на Европейския съюз и Международния валутен фонд, но не е ясно дали и кога би могло да се разположат германски служители.

В интервю преди десетина дни федералният финансов министър Волфганг Шойбле нарече Гърция "бездънна яма". Както той, така и високопоставени членове на правителството в Берлин на няколко пъти са предлагали на Атина помощ да подобри работата на данъчните си служби и да изказвали съжаление, че тази помощ е отхвърляна.

В Германия расте нежеланието да се наливат средства в закъсалите страни от еврозоната, но също така и осъзнаването, че ако дълговата криза залее и други държави в Европа, това ще свие търсенето на германски стоки и услуги.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати