26 Април 2024 г. Петък

Двама американски съветници убити в Афганистан

2012-02-26 09:29:57

Двама американски офицери бяха застреляни днес в сградата на министерството на вътрешните работи в Кабул след като започнала престрелка.

Убити са полковник и майор, които работели като съветници към вътрешното министерство на Афганистан. Нападателят също е бил убит от афганистански полицаи. Не се съобщават какви са били причините за възникналия спор, довел до убийствата.

Междувременно талибаните поеха отговорността за убийството. Говорителят им Забиула Мухаджид обяви в изявление, че атаката е била извършена от нападател камикадзе на име Абдул Рахман. Според Мухаджид Рахман е убил четирима високопоставени американски съветници в отмъщение за изгарянето на екземпляри на Корана от американски военнослужещи в базата в Баграм.

Представители на афганистанските власти и на силите на НАТО в страната не потвърдиха, но и не отрекоха твърденията на талибаните.

В отговор на убийството на двамата американски съветници, НАТО отзова всички свои представители, работещи в афганистански министерства, обяви американският генерал Джон Алън, цитиран от Ройтерс.

В същото време пети ден продължават масовите протести в много от афганистанските градове заради изгарянето на екземпляри на Корана в от американски войници във военната база Баграм край Кабул. 

Четирима души бяха убити и 56 ранени при нападение срещу комплекс на ООН в Кундуз по време на антиамерикански демонстрации, предаде Франс прес. Според очевидци, протестиращите, които били няколко хиляди, започнали да хвърлят камъни срещу полицаи след като стигнали до комплекса на ООН. Те се опитали да щурмуват комплекса в Кундуз, където имало служители на Мисията на ООН за помощ в Афганистан ЮНАМА, но били спрени от полицията.

По данни на местните власти и на полицията днешните демонстрации в провинциите Сари пул, Нангархар и Пактия започнали като относително мирни прояви. В провинция Лагман обаче се стигнало до насилие. Близо хиляда демонстранти замеряли с камъни части на афганистанската армия и полиция, разбили прозорците на няколко административни сгради и се опитали да атакуват резиденцията на губернатора. При безредиците били ранени трима полицаи, двама служители на разузнаването и трима цивилни, посочва Асошиейтед прес. Според полицията в Лагман сред  протестиращите имало хора, въоръжени с огнестрелно оръжие. От началото на протестите във вторник досега при сблъсъци между демонстранти и силите на реда загинаха най-малко 25 души, посочва АП. 

Вълната от недоволство се надигна, след като стана известно, че американски войници изхвърлили екземпляри на Корана и друга религиозна литература в ямата за изгаряне на отпадъци във военната база Баграм северно от Кабул. 

Президентът на САЩ Барак Обама и високопоставени американски военни бяха принудени да поднесат извиненията си за непреднамерените, но неправилни действия на американските войници, които разбуниха духовете в Афганистан и съседен Пакистан.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати