25 Април 2024 г. Четвъртък

Здравето на Чавес и неясното бъдеще на Венецуела

2012-02-26 09:28:45

След като президентът Уго Чавес разкри, че раковото му заболяване може и да се завърнало, Венецуела отново е в ситуация на силна нестабилност в навечерието на предстоящите ключови избори за държавен глава, коментира Франс прес. И отново започнаха спекулациите за това кой ще замести властния Чавес, ако се окаже, че новите туморни образувания в дебелото му черво са злокачествени.  

При варианта, в който ракът отново атакува държавния глава след успешната операция в Куба преди половин година, Уго Чавес може да се окаже принуден да сдаде властта без борба. Да посочи свой заместник или дори да отложи планирания за 27-ми октомври вот са сред опциите пред крайно левия политик.

В страната, която разполага с едни от най-големите залежи на петрол в света, се опасяват от управленски вакуум, ако се стигне до оттегляне на 57-годишния Чавес, властващ с желязна ръка от 1999-та година насам.
„, демонстрира наскоро характерната си самоувереност президентът.

39-годишният Каприлес е губернатор на един от най-населените щати в страната – Миранда. Умереният левоцентрист спечели изключително убедително първичните избори на опозиционните сили и стана обединителна фигура на анти-Чавез движението.

Прави впечатление, че към момента Каприлес отказва да влезе в директен словесен спор с Чавез, въпреки че беше предизвикан неколкократно. Губернаторът беше наречен от президента „прасе, което ще размажа на изборите“. Хапливата, арогантна риторика на Чавес не изненадва никога, но (поне засега) Каприлес не подхваща този тон.

Смирението и доброто възпитание обаче не носят кой знае какви реални позитиви на губернатора на Миранда, който изостава в социологическите проучвания. Това, което дава надежди на Каприлес е фактът, че над 1/3 от венецуелците все още не са решили кого да подрепят на наближаващия вот.

В последните месеци Чавес демонстрира завръщане към традиционната си активност и това да му донесе връщане на позицията на фаворит. Президентът обяви, че операцията за премахване на тумора и 4-те курса на химиотерапия са преминали успешно и поднови седмичните си телевизионни и радио изяви, пламенните речи и срещите с избиратели.

Сега обаче може да се наложи Чавес отново „да върне газта“. Особено, ако изследванията потвърдят опасенията, че в организма му има нови злокачествени ракови образувания. Това призна и самият президент в телевизионно интервю.

Краткосрочните му планове включват пътуване до Куба за нова операция. Едва след интервенцията и последващите изследвания ще стане ясно дали раковото заболяване се е възобновило. 
Бразилският онколог Карлос Дзик коментира пред Франс прес, че раковите клетки може да се развили повторно в дебелото черво, ако при предишната операция туморът не е бил отстранен напълно. „Това се нарича локално повторение“, уточнява Дзик.

Социологът Луис Висенте Леон пък посочва, че влошеното здравословно състояние на Чавес може да предизвика временен ефект на обществена солидарност, какъвто вече беше наблюдаван при предишното заболяване на президента. Според  Леон обаче държавният глава трябва да промени предизборната си стратегия спрямо проблемите със здравето.

Конкретният съвет на социолога е Чавес да акцентира повече върху наследството на своята социалистическа революция, а не да залага изцяло на „крещящите“ публични изяви и речи, които изискват голяма физическа издръжливост. С каквато президентът може и да не разполага. 
Има и вариант, в който държавният глава няма да има силите да се бори за нов мандат.

Тогава той може да посочи свой пряк наследник и да му даде тласък в голямата политика. Като потенциални кандидати се спрягат някои от най-приближените на Чавес – вицепрезидентът Елиас Жауа, външният министър Николас Мадуро, председателят на парламента Диосдадо Сабело и дори братът на президента Адан Чавез. 
Очевидно е, че такъв евентуален избор няма да бъда направен скоро. Тъй като това ще означава признаване на тежки здравословни проблеми. А Чавез не може да си позволи да изглежда слаб и безпомощен в година на избори. Избори, които могат да променят изцяло облика на неговата Венецуела.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати