16 Април 2024 г. Вторник

Организират протест срещу високите цени на горивата

2012-02-26 09:10:05

Национален протест срещу високите цени на горивата организират днес от Гражданско сдружение “Сила”.

В София протестът ще се проведе от 15,00 часа пред Народното събрание. Очакванията на организаторите са да съберат 2 хиляди души в София.

В Бургас протестът ще се проведе от 16,00 часа, а хората са поканени да се съберат на площад ”Атанас Сиреков” пред сградата на общината.

Над 300 души вече са заявили, че ще се включат в организирания протест в Пазарджик. Има заявена подкрепа на таксиметровите водачи и автоинструкторите.

Протести ще се проведат и в други градове на страната.

Сред исканията на Гражданско сдружение „Сила” са гласуването на мораториум на цените на горивата, катосе замразят цената както на едро, така и на дребно, докато Комисията за защита на конкуренцията не се произнесе дали има или няма монопол на пазара с горивата.

Има искане и за намаляване на митата на акцизите, съобразени със стандарта на живот, което го имаше и при миналогодишните протести. Иска се също да има граничен контрол и да се знае коя фирма какво внася и какво е качеството на внесеното гориво.

 

От "Сила"  да настояват за пълна прозрачност при ценовото определяне и за осигуряване на конкуренция при доставките на горива.

 

Те искат цените на горивата да се намалят до 2 лева с ДДС, а товаспоред тях може да стане като се либерализира вносът на горива. За това, освен законодателни промени, от гражданския съюз смятат, че е необходима пълна прозрачност на разпределението на вносителите на пазара на горива.

ГС "Сила" организира поредица от национални протести от началото на 2011 г. както срещу високите цени на горивата, така и срещу ниския стандарт на живот в България. Последният протест беше на 26 ноември 2011 г.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати