20 Април 2024 г. Събота

Престъпленията в Студентски град намаляват

2012-02-25 07:25:40

Престъпленията в Студентски град намаляват. През 2011 година те са 358 в сравнение с 577 за 2010 година, заяви днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той допълни, че са приети редица превантивни мерки, за да се предотвратят престъпленията  - МВР работи в сътрудничество с ВУЗ-овете и се провеждат специализирани полицейски акции за шофиране след употреба на алкохол.

Обясненията на Цветанов дойдоха в отговор на въпрос на депутата от “Атака“ Десислав Чуколов за продължаващите нападения в Студентски град. Според народния представител Студентски град се е превърнал в българския Лас Вегас.

Той припомни случая с 20-годишния Спас Цанов, който беше жестоко пребит на 10 февруари вечерта от няколко пияни мъже и попита докъде е стигнал случаят.

Чуколов призова да не се чака нов такъв инцидент, а правителството и общината да вземат мерки. Студентски град да се превърне в кампус, където студентите да могат да учат добре, поиска той.

Вътрешният министър заяви, че свидетелите по случая с Цанов не са пожелали да свидетелстват и товаправи невъзможно разкриването му.

Цветанов хвърли светлина и върху работата на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

По думите му центърът все още не работи в пълния си капацитет. Той обясни, че временно е нямало финансиране, но се надява до средата на годината ведомството да заработи.

Разясненията на шефа на МВР дойдоха в отговор на въпроса на депутата от Синята коалиция Йордан Бакалов.

Цветанов потвърди, че реално няма реални резултати от борбата с организираната престъпност, въпреки че страната ни от 20 години е на първо място по разработване на стратегии.

Той допълни, че в момента МВР и Висшият съдебен съвет работят заедно, за да изработят необходимите законодателни промени.

Центърът бе създаден през 2010 година. Той се ръководи от консултативен съвет, в който влизат представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Председател на Консултативния съвет е вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати