26 Април 2024 г. Петък

Барети, пистолети, бой. Продължението

2012-02-25 07:20:58

Страната ни е на крачка от “поредната излагация на високо институционално ниво”. Тази констатация не е плах журналистически опит за създаване на сензация, а становище на уважаван български юрист, специалист в международни дела.

Адвокат Михаил Екимджиев съобщи за dnes.bg, че до дни ще бъде даден старт на две дела – едното в България, другото в Страсбург, по случая с Александър Христов, който в края на миналата година осъди страната ни за полицейско насилие.

Припомняме, че на 17 февруари 2004 г. в дома на Александър Христов в Бургас е проведена акция на спецслужбите от НСБОП. Причината е, че мъжът е заподозрян в “интелектуално подбудителство” и “помагачество” при изработването на фалшиви долари. Операцията се ръководи от Бойко Борисов, който тогава е главен секретар на МВР.

В жилището на Христов нахлуват 7-8 маскирани полицаи. Макар да не проявява съпротива, мъжът е съборен на земята и по думите му е бит пред очите на съпругата си и 5-годишната им дъщеря. Стресираното момиченце започва да плаче. Изнервен оттова, един от полицаите насочва пистолет към него и му крещи да замълчи. Уплашената майка се опитва да защити детето си, в резултат на което, баретата опира оръжието в нея и дава заповед на жената да укроти дъщеря си.

Александър Христов е арестуван макар в дома му да не са открити фалшиви банкноти. Съпругата му подава жалби до всички нива на Прокуратурата с искане да бъдат разследвани полицаите, нахлули в дома й. Отвсякъде обаче тя получава отказ за образуване на наказателно производство.

Именно върху този факт е базирано основното становище на Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това е първото спечелено дело срещу страната ни, в което се подлагат на сериозна критика действията на част от полицейските служители и възможността те да получават наказателноправен имунитет.

Според решението на Международния съд България трябва да заплати на семейство Христови сумата от 17 000 евро – 14 500 като обезщетение и 2 500 разноски по делото. Санкцията е за нанесените психически травми и за бездействието на институциите при разследване на лицата, позволили си полицейски произвол. Решението на съда в Страсбург създава задължение на България да извърши това разследване. 

Що се отнася до упражняването на физическо насилие, съдът в Страсбург казва, че липсват достатъчно доказателства, които да дадат основание да се говори за такова. И въпреки, че нашето правителство можеше да обжалва решението на европейските съдии, то се отказа от това си право и прие случая за приключен.

 Не на това мнение обаче е Александър Христов. Макар да е спечелил битката срещу държавата, той смята, че решението на международния съд е щяло да бъде различно, ако навреме е бил предоставен важен документ, умишлено укриван от нашите власти години наред. Става въпрос за страница от Книгата за медицинско освидетелстване на задържани лица за 2004. Именно в тази тетрадка се записва здравословното състояние на лицата, които постъпват в ареста.

 

И макар там да е отбелязано, че задържаният е приет в следствения арест с кръвоизлив и оток на лявото око, по време на наказателното дело основният свидетел – Ирина Каралеева (оперативен работник от НСБОП, ръководила “екшъна” в дома на Христов) – заявява, че не е видяла по лицето на подсъдимия следи от физическо насилие.

8 години са нужни на Христо да се сдобие с това “медицинско свидетелство”. Той е потърсил съдействие от главния прокурор тогава Никола Филчев, от Военно-апелативна прокуратура, от Върховната-касационна прокуратура и от всички възможни инстанции. Получава отказ от всякъде.

Накрая решава да помоли Европейския съд да го изиска от нашето правителство. “Има един многообезпокоителен факт. Правителството ни представя в Страсбург писмо на Окръжна прокуратура, съдържащо куп документи, измежду които амбулаторен дневник, медицинска справка, като изрично е уточнено, че това са всички документи от арестантското досие на Александър Христов.

В случая държавата дава на Европейския съд документ с невярно съдържание, като посочва, че е предоставила всички налични документи. А всъщност липсва точно тази страница, в която е описано в какво състояние е приет Христов в ареста”, коментира адвокат Екимджиев.

Той обясни, че именно на базата на този новооткрит документ ще иска Страсбургският съд да преразгледа решението си и да признае основното оплакване на клиента му за полицейско насилие.

Освен това Христов ще поиска от главния прокурор на Република България да разпореди образуване на досъдебно производство и разследване на случая от 17 февруари 2004 г., с цел да се разследват лицата, нахлули в дома му. “Смятаме, че решението на Европейския съд дава “законен повод” и съдържа “достатъчно данни” за образуване на  наказателно производство, в рамките на което да се установи дали Александър Христов и близките му са били обект на полицейско насилие. Нещо, което до момента българската Прокуратура му отказва”, каза адвокат Екимджиев.

И ако всичко казано до тук, макар и абсурдно, се вписва в рамката на правния мир, историята, която Александър Христов разказа пред екипа ни, спокойно може да мине за сценарий на холивудски филм. Оказва се, че спецоперацията за фалшивите долари е част от разследване на секретните служби на САЩ – “Сикрет сървис”. Преди десет години тези банкноти са засечени в няколко американски щата. Следите, по които работят презокенските служби, ги довеждат до Бургас. От тук нататък американците дават правомощията на нашето МВР да разкрие къде е базата, в която се изработват фалшивите пари.

Христов разполага с документ от “Сикрет Сървис”, в който се вижда, че мостри от откритите в Бургас долари са изпратени в Щатите за сравнителни анализи. Срещу всяка банкнота е направено разследване, като е отбелязана и датата, на която е започнала работата по нея. Интерес буди фактът, че повечето банкноти са открити през 2002 г., а разследването тук показва, че фалшивите пари, за които Христов е обвинен, са отпечатани едва през декември 2003 г.

Освен това вещото лице по делото заявява, че качеството на “бургаските” долари е много лошо и те не биха заблудили дори “не особено подготвена касиерка в чейнджбюро”.

“Ясно е, че мострите са подменени и не са тези, които са от Бургаската печатница. Този, който го е направил, е прикрил истинската база. След като това беше представено в съда, поискахме от съдията да се направи истински сравнителен анализ и да изпратим една мостра от бургаските банкноти в САЩ. Но ни беше отказано, защото щеше да стане международен скандал. След тази операция Американският конгрес подари на МВР 1 млн. долара за успешно справяне с операцията. Излиза, че мамим Американския конгрес”, коментира Христов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати