25 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов: Всичко до стотинка да отиде за пострадалите

2012-02-24 16:40:22
Да не бъде начисляван ДДС върху дарителските SMS-и за пострадалите от наводненията в село Бисер, е поискал премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството в сряда. Той нарежда на вицепремиера Симеон Дянков да измисли законов механизъм как да стане това. 

Това става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на МС в сряда по време на обсъждането на мерките за възстановяване на щетите. 

„Дянков, даренията, които се правят с SMS, по законов начин да ги освободим от ДДС, да потърсим такъв инструмент как може да стане. Например, плащат се 3 лева, а държавата взема 20 на сто за ДДС и многодарители това поставят като въпрос. Ние толкова пари даваме за помощи в момента, а има малък психологически проблем с тези пари. 

Да помислите за вариант, по който на 700 хиляди или на 200 хиляди, ДДС-то, ако е 40 000 лева, ако не можем да не го вземем, за толкова пари, например, да поставим в сметката на Червен кръст, или, например, в проектите. 

Помислете за някакъв такъв инструмент, за да знаят хората, които са си отделили от залъка, да дарят, например, с 1,50 лева или 2.00 лева да знаят, че до стотинка са отишли за пострадалите“, обяснява идеята си Борисов, а с „упражнението“ как да стане натоварва Симеон дянков. 

Това е идеята, а упражнението е да измислиш как да стане и съответно твоят пресцентър да уведоми хората как ще се случи това.

Икономическият министър Трайчо Трайков пък предлага да се помисли вариант за слагане на таван на цената на телекомуникационната услуга в тези случаи, защото голяма част от тези пари оставали като цена на SMS-а.

„Аз от името на оператора не мога да говоря. Много от операторите дадоха по 30 000 лева още в първия ден, живи пари, и надали цената на SMS-а стига такава цена, не знам в случая. Въпросът е това, което може да се направи“, намесва се Борисов. 

Земеделският министър вметва, че всички храни и напитки за бедстващите райони не са стрували на държавата нито стотинка, а са били 100% дарение от частни фирми, от големи вериги, които поставяли същия въпрос за ДДС-то. 

„Ние се учим от тази ситуация и занапред, ако даряват, дали да има режим при такива бедствия и те да бъдат освободени също от ДДС за това, което са дарили. Защото, ако трябваше да ги плащаме ние чрез Комисията по бедствия и аварии, щеше да ни струва доста повече. Тук са включени и фуражите за животните, които също са дарение. Дървата също са дарение. Всичко това е без пари“, казва земеделският министър. 

„ОК, Дянков, потърсете инструменти всичко това да бъде регулирано. Но специално за SMS-ите, защото го прочетох в пресата и се поставя като въпрос, правили сме го друг път с игри, които са в полза на дарителски фонд, така че и сега със същия инструмент да бъде направено“, категоричен е Борисов.

Той нарежда още на министрите Цветан Цветанов и Лиляна Павлова „по най-бързия начин“ да бъде създадена организация и да започне  „да се разчиства, да започнат да се асфалтират улиците и да се помогне на кметовете и просто да се заличат разрушенията, за да могат хората да не се връщат в тази посока“. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати