18 Април 2024 г. Четвъртък

Бареков скъса вестник в ефир

2012-02-24 14:04:49

 

Депутати призоваха журналистите за повече етика и колегиалност.  Причина за апела стана водещият от TV7 Николай Бареков, който в ефир скъса брой на в. „Труд“.  „Това ще бъде съдбата на парцала „Труд“, отсече Бареков, докато раздробяваше вестника на парчета.

Той се разяри заради позицията на изданието по развихрилия се скандал за високите цени на лекарствата у нас и най-вече заради заглавието: "Лекарства поевтинели с 400 лв".

В понеделник разследване на TV7 показа, че "Софарма" продава в пъти по-скъпо лекарствата си у нас в сравнение с цените, на които се продават в съседните Сърбия и Турция, които са извън ЕС. Компанията държи 70% от търговията с медикаменти с трийсетте най-големи лечебни заведения у нас.

Донев пък отхвърли обвиненията за монопол при лекарствата и обясни, че на турския пазар например цените за по-ниски, защото само така могат да се наложат там.

По този повод в последните дни се вихри истинска медийна война между медиите на Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски и съсобственика и шеф на "Софарма" Огнян Донев, който е съиздател на "Труд" и "24 часа".

"Вестниците на Огнян Донев се опитват да ни промият мозъка", възмути се от екрана Бареков и допълни, че българите са „жертва на един здравен октопод, който продава най-скъпите лекарства в Европа на собствените си граждани“.

В предаването си водещият обсъждаше цените на лекарствата у нас със зам.-шефката на здравната комисия Даниела Дариткова.

В днешния брой на "Труд" на първа страница има публикация за нея под заглавие"Опрощават 53 000 лв. на мъж на депутатка". Според материала държавата е опростила на съпруга на Дариткова парите, натрупаникато неплатен наем за чайна в Пампорово, която той стопанисвал. Областната управа в Смолян обаче закъсняла да внесе в съда иск срещу него и дългът бил опростен.

„Вие сте в здравната комисия, която разследва дейността на „Софарма“, обърна се Бареков към депутатката.
„Официално разследваме лекарствената политика у нас“, уточни Дариткова.

„Задавате неудобни въпроси към министър Константинов и на следващия ден в. „Труд“, който се издава от "Софарма", ви праска с това заглавие на първа страница“, посочи тв водещият.

„Не искам да го покажа, ще им направя реклама, ще го покажа наобратно“, реши Бареков. 
Следващата седмица ТV7 ще покаже в материал, че и Любомир Павлов е акционер в „Софарма”, анонсира Бареков.

 

Постъпката му обаче беше осъдена от някои депутати.

Напрежението в медиите не е в полза на обществото и управлението на страната, коментира пред журналисти  председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който е и член на парламентарната комисия по култура и медии. 
Той отбеляза, че има Етичен кодекс на българските медии и ги призова по-често да го четат и да го спазват.

В отговор на репортерски въпрос каква е вината на политиците за напрежението в медиите, Красимир Велчев каза, че това е все едно да се търси вина в медиите за работата на правителството.
Скъсването на всеки един вестник, както и спирането му, е посегателство върху свободата на словото, коментира Петър Курумбашев от левицата.

Не може да ставаме заложници на това, че в момента се развива една битка, утре трябва да можем да се поздравяваме и да се бием за издаването на всеки вестник и уебсайт, заяви той.  Във Франция се дава държавна субсидия на опозиционните вестници, тук, ако е възможно, се смачква всяко нещо, което не е съгласно с нашето мнение, отбеляза Курумбашев. 

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати