25 Април 2024 г. Четвъртък

Червените в защита за бонусите: Лъжа е!

2012-02-24 13:39:27

Остра атака от управляващите към опозицията предшества днешния парламентарен контрол. Скандалът отново беше за раздавани бонуси, този път обаче под прицела са заместник-министри от кабинета на Сергей Станишев. 

По информация на „Труд“ седмина бивши зам.-министри са получили общо 1,1 млн. лв. от бордове, докато са били на власт. 

От ГЕРБ обявиха, че вече са се обърнали към Сметната палата, за да бъдат разкрити всички средства, които са получили зам.-министрите. Замесените лица – Корнелия Нинова и Димчо Михалевски, отрекоха да са взимали такива големи суми. 

Първоначално МВР шефът атакува червената депутатка Корнелия Нинова, която според публикуваната информация е взела 150 хиляди лева. 

Цветанов започна спора, като обяви от трибуната на Народното събрание, че за 2011 година в МВР не е даван нито лев за бонуси. 58 хил. лв. са били за награди - индивидуални или колективни.  

„Това е два пъти по-малко, отколкото взетите бонуси от г-жа Корнелия Нинова през нейния мандат”, започна Цветанов. 

"Г-н вицепремиер, вие лъжете, че съм получила 150 000 лева бонуси от "Булгартабак". Срещу вашите думи ще имате моите документи и тогава ще докажа с документи, че вие лъжете“, скочи веднага в защита Нинова.

Според нея целта е да бъде дискредитирана и да й бъде затворена устата като един от най-ярките критици на ГЕРБ. 

„Вие сте професионален полицай, разчитах, че ще постъпите по-професионално през тези 3 години, в които 
ровите в миналото ми, за да намерите факти срещу мен“, обърна се Нинова към Цветанов.  

„Никога не съм имал намерението да се следи вашият личен живот и какво сте правили през тези години. Ако вие се чувствате гузна, това си е ваше оправдание. Позовавам се на това, което днес пише в един ежедневник и затова просто съм цитирал. Нито съм казал 150 000 лв., нито Булгартабак”, захапа я отново Цветанов. 

След разменените реплики последва брифинг на ГЕРБ, на който съобщиха, че сезират Сметната палата по случая.

„За да разкрием пълния обем на получените средства от управляващите, особено от тези зам.-министри по време на тройната коалиция, сме се обърнали към Сметната палата с искане за пълно разяснение“, заяви шефът на депутатите на ГЕРБ Красимир Велчев. 

Той припомни, че през 2010 г. правителството на ГЕРБ спря със закон допълнителните възнаграждения в бордовете и зам.-министри и членове на политическия кабинет нямат право да получават бонуси. 

„Дали тези, които са получили средствата, сега ще ги дарят за благотворителност“, попита Велчев. Той беше категоричен, че няма нищо непрозрачно при бонусите на ГЕРБ. 

По-късно пред журналисти Корнелия Нинова отново заяви, че не е получила бонуси в размер на 150 000 лв. от 
"Булгартабак" и че в дружеството не са раздавани такива средства. „Ще си извадя служебни бележки за доходите и ще ви ги предоставя официално, защото искам, когато говоря с вас, да имам документ като доказателство“, обеща червената депутатка. 

Димчо Михалевски заяви, че от фонда ФЛАГ и публични инвестиционни проекти за четирите години на управлението на тройната коалиция е взел 21 903 лв, а не над 110 хиляди лв., както беше обявено. „Ние сме участвали в управителните органи и сме вземали за това възнаграждение, а не бонуси“, оправда се още той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати