20 Април 2024 г. Събота

Плевнелиев очерта пред Цветанов основите на водната реформа

2012-02-24 08:58:01
Реформа във водния сектор и промени в закона за устройството на територията, а също засилване на превантивна дейност на комисията по бедствия и авария, поискапрезидентът Росен Плевнелиев от вицепремиера Цветан Цветанов.
Двамата обсъдиха мерките за преодоляване на критичните ситуации в село Бисер, Харманли и Свиленград.

Според президента най-важни са системните дългосрочни решения, които могат да бъдат осигурени с законодателни промени и промяна в правилата.

Той изрази благодарност на всички български граждани организации, институции за съпричастността им към пострадалите хора и региони при бедствията. "Гордея се, че съм президент на народ, който в тежък момент е солидарен и помага", каза Плевнелиев.

Държавният глава е категоричен, че водната реформа освен, че ще допринесе за изясняване на собствеността на язовирите, ще помогне и за по-ефективно усвояване на еврофондовете в следващия програмен период.

Росен Плевнелиев поиска Министерството на околната среда и водите да разработи типови договори - такива, които да се сключват между собственика и оператора на всеки язовир, както и между оператора и концесионера.
Операторите ще са два - „Язовири и каскади „ и „Напоителни системи", подчерта той и каза, че приветства налагането на дисциплина изискваща сключване на договори и спазване на правилата.

Вътрешният министър Цветан Цветанов информира, че вече е решен проблемът с дигата в Свиленград и съобщи, че междуведомствената работна група е решила да бъдат отпуснати 14 млн. лв. за ликвидиране на последствията от бедственото положение.

За село Бисер той уточни, че от ГЕРБ са дарени 1 млн. лв., от дарителската кампания на БЧК 700 хиляди лв. и съобщи, че фирми са поели ангажимент безвъзмездно да извършват разрушаването на 46 къщи, а други фирми са се ангажирали да осигурят цимент и тухли и безвъзмездно да построят нови къщи.

Освен това всяка община може да поеме една къща от тези, които са за ремонт, отбеляза Цветанов и каза, че очаква след 6-7 месеца селото да бъде приятно място за живеене.

Той разкритикува ползвателите на язовирите, които само консумират печалби, а всичко отнасящо се до функционалното състояние на язовирите е занемарено.
На много места изпускателите били бетонирани и за да не излиза рибата, били поставени заграждания на преливниците, което още повече затруднява действията в усложнена ситуация.

Цветанов съобщи още, че оповестителната система, която от около 4 години се изгражда се нуждае от финансови средства и че на много места местните власти трябва да осъществяват контрол и да се информира населението.

Според Цветанов можело е да бъдат избегнати жертвите на село Бисер, ако е имало навременни действия.
От излизането на водните обеми от яз Иваново до разрушителното им действия в селото е имало цял един час, изтъкна Цветанов.
източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати