24 Април 2024 г. Сряда

Гърция минава на директно управление от кредиторите си

2012-02-24 07:45:40
Европейските държави, които кредитират втория спасителен пакет за Гърция, са поставили десетки изисквания за промени в гръцките данъци, заплати и разходи още до края на месеца.

Освен това на Атина е представен списък с допълнителни реформи, които властите трябва да въведат в следващите две години. На практика това означава, че страната е минала на ниво микромениджмънт и кредиторите й взимат решения не за политики, а за съвсем конкретното им приложение.

Това съобщава лондонският в "Файненшъл, позовавайки се на документи, с които разполага.

Реформите са изброени в три отделни меморандума с общо 90 страници. В тях е описана цената, която Гърция трябва да плати за кредитите от 130 млрд. евро. Благодарение на тях страната се надява да избегне фалит, който би хвърлил обществото в хаос.

Изискванията са всеобхватни - от рамковите реформи на правораздаването, централизиране на здравното осигуряване, довършването на точен поземлен регистър до съвсем конкретните задачи да се купи нова компютърна система за данъчните, да се промени начинът за изписване на рецепти за лекарства или определяне колко да е минимумът от петролни запаси, поддържани в държавния резерв.

"Програмата е много, много по-амбициозна от една икономическа реформа. Това е равносилно на изграждането на цяла държава - подход, прилаган традиционно към страните с много ниски доходи", обяснява Муджтаба Рахман, европейски анализатор на консултантската група "Юрейша". Подобен метод бе използван през последното десетилетие и за държави след военен конфликт като Ирак и Афганистан.

Най-наложителните мерки се съдържат в списък от 10 страници, който трябва да се изпълни до следващата сряда. В него има 38 мерки, включващи приемането на закони от парламента, решения на правителството и укази на президента, засягащи всички нива на икономиката - от разходите за здравеопазване през общинската администрация до събирането на данъците.

Само част от тях са факт или в процедура за привършване. В следващите 7 дни трябва да бъдат намалени разходите за лекарства с 1.1 млрд. евро, да се приключат 75 големи одита и 225 ДДС проверки на големите данъкоплатци, както и да се либерализират т.нар. затворени професии като шофьори на таксита и тежкотоварни камиони, аптекари, адвокати, фризьори или екскурзоводи.

С ускорено темпо - до средата на годината - трябва да се въведат и реформи с дългосрочен ефект, описани с меморандум, изпълващ 49 страници.

Много от структурните промени бяха договорени още с първия помощен пакет от 2010г., но прилагането им бе блокирано от партийни и групови интереси, синдикални протести и дори от някои служители във финансовото министерство в Атина.

Муджтаба Рахман посочва, че мащабът на реформите и темпото, налагано за приемането и прилагането им повдига въпроси дали всъщност кредиторите на Гърция не я тласкат към фалит по-късно тази година. "Програмата изглежда обречена на провал, защото много от поставените цели просто не могат да бъдат постигнати", казва той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати