25 Април 2024 г. Четвъртък

Няма монопол при доставката на лекарствата

2012-02-24 07:33:11

Няма монопол при доставката на лекарствата за здравното министерство, става ясно от справка на ведомството, цитирана от "24 часа". Две са компаниите, които водят при доставките на медикаменти по обществени поръчки за министерството - "Софарма трейдинг" с 23,9 млн. лв. и "Рош България" с 23,5 млн. лв.

Общата сума на изплатените пари за медикаменти чрез бюджета на министерството е 88,6 млн. лв. През 2010 г. рамката е била 136,9 млн. лв., но сумата намалява, защото лекарства постепенно се прехвърлят към здравната каса. Сред доставчиците на министерството са и имената на големи производители и дистрибуторикато "Либра", "ГлаксоСмитКлайн", "Санофи" и много други.

Комисията по цените на лекарствата м.г. е направила проверка на 1624 медикамента, плащани от здравната каса или държавата, в резултат на което 842 от тях са поевтинели. Намалението е от 40 стотинки до 400 лева, каза здравният министър д-р Стефан Константинов пред парламентарната комисия по здравеопазване. До 2 седмици министърът ще представи анализ на ценообразуването на лекарствата. Цените се образуват чрез съизмерване с 13 държави.

160 университета и училища от България, Европа и САЩ се представят на изложението в "Шератън", информира "24 часа". Това е Х I международен образователен форум "Български и световни училища и университети". Участието на голяма част от българските висши училища се финансира от "Меридиан 22". Друга новина, свързана с предстоящи промени в областта на образованието, е предложението на депутати от ГЕРБ да няма оценки по физическо възпитание и пеене. На същата страница вестникът съобщава, че Софийският университет води по незаети места сред държавните вузове.

Огнян Минчев, политолог и шеф на Института за регионални и международни изследвания, казва пред "168 часа"Олигархичен кръг от 1000 семейства управлява България. От 2001 насам съществува система на управляема олигархична квази демокрация, при която се сменят два полуцикъла - и двата в полза на тези олигархични 1000 семейства",уточнява г-н Минчев.

"Дума"Калинки-малинки и други подобни". В средата на 2009 г. се появи нова разновидност на тези животинки - политическата калинка, която по нрав и поведение надмина всичките си известни посестрими. Първа е гербаджийската "калинка", с която се сложи началото на поредица странни назначения, тя се казваше Румяна Желева. Най-автентичната "калинка" на ГЕРБ бе 28-годишната Калина Илиева, ръководеща фонд "Земеделие". Докато първата "калинка" бе само нахална и некадърна, другата в допълнение притежаваше престъпен ум и изобретателност.

През април 2010-а на управленския небосклон триумфално се появи следващата "калинка" - министърката на здравеопазването проф. д-р Анна-Мария Борисова. Голяма фирма - бедно съдържание. Сега наред са - шефът на борда на директорите в "Напоителни системи" Георги Харизанов, шефката на НЗОК Нели Нешева, изп. директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова, зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова, за която има съмнения, че давала добри цени на лекарствата, производство на "Софарма", където преди е работила. С една дума - некадърници, алчни чиновници и хора с криминално минало изсмукват парите на данъкоплатците, оценява изданието.

"Икономиката е пред шок от ударното поскъпване на горивата", е водещото заглавие на "Сега". Шоковите цени ще доведат до поскъпване на превозите, услугите, храните. Експерти прогнозират, че съвсем скоро ще бъде премината психологическата граница от 3 лв. за литър дизел. Най-пряко са засегнати превозвачите, а с тях и всички, които ползват услугите им. Повишение на цените очакват и от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати