18 Април 2024 г. Четвъртък

Първанов съзря предконгресна атака за дискредитирането му

2012-02-23 16:34:12
Доскорошният държавен глава Георги Първанов посвети двучасова пресконференция в зала 7 на НДК, за да обясни, че отправените срещу него публично обвинения  за нередности около помилванията в двата му мандата са кампания за "тоталната му дискредитация" и "ново издание на импийчмънта".

По думите му връх на атаката срещу него еоглавената от лидера на РЗС Яне Янев парламентарна комисия, която трябва да изследва указите за помилванията, опрощаването на несъбираеми вземания и даването на българско гражданство за двата мандата на Първанов и вицепрезидента му Ангел Марин. 

Според него "като плод на неистовата амбиция за реванш на ГЕРБ се е родило това правно недоразумение". Зад това противоконституционното по думите му звено той видя тенденция за груба намеса на парламентарното мнозинство в работата на други институции.

Попитан дали след президентските избори е имало опит от страна на управляващите - чрез посредник или не, за сключване на своеобразен пакт за ненападание, Първанов каза, че приятелският огън нито за миг не е спирал, с изключение на предизборната кампания. "Между нас и ГЕРБ възникна тежка политическа непримиримост още от първите дни на това правителство", каза още той. 
"Бойко Борисов и неговият оръженосец Яне Янев залагат тежък прецедент, защото в бъдеще и други парламентарни мнозинства ще се изкушават на подобни стъпки", предупреди Първанов. Същата теза развиха депутати от левицата миналата седмица в дебата за създаването на парламентарната комисия. 

Георги Първанов отбеляза, че всичко е подготвено така, че докладът на комисията с тримесечен срок на действие да бъде готов в навечерието на конгреса на БСП. "Дали ще имам формално някаква длъжност в БСП или не, това няма да ми попречи да водя остра полемика с ГЕРБ", заяви той. Отказа обаче да отговаря на въпроси, свързани с партийната му дейност, с аргумента, че изявлението му днес е изцяло за изясняване на въпросите - предмет на проучване от комисията. 

От думите му стана ясно обаче, че предконгресната атака обслужвала премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, защото Първанов вече се е заявил като сериозния му опонент. "Бойко Борисов не може да управлява силно, но е важно да показва, че е по-силен от своите опоненти. С нас май му е доста трудно", добави доскорошният президент. По думите му целта е да се поддържа еднополюсен модел, да се насажда страх у хората и да не се допусне налагането на алтернатива. "Най-елементарната тактика е да се намери враг, за да се прикрият слабостите на управлението", смята Първанов.

ГЕРБ се яневизира


"Преди време бях казал, че ГЕРБ се атакизира, днес сме свидетели на яневизация, това е висшият и последен стадий в развитието на управляващата партия", коментира доскорошният президент. Той прогнозира, че след като комисията на Янев приключи работата си, ще има и друга форма на мобилизация на държавен ресурс срещу него. 

Още на старта на парламентарната комисия е ясно, че работата й може да има само пропаганден ефект, коментира Първанов. Според него в случая имало и елемент на лична мъст от страна на Борисов, защото всичко започнало от опита на премиера  неумело да заличи гафа с поисканото извинение от родителите на Мирослава от Перник и последвалото сравнение между "телешките пържолки за награда на кучето и ордена "Стара планина" за Марин".

Досвидяха им левчетата на старци и инвалиди, а "даряват" футболни клубове

В същото време отбеляза, че с кампанията мнозинството просто му вдига топката, като му дава възможност да си направи допълнителна реклама на свършеното през двата мандата. Като примери за дадените от администрацията му опрощения той посочи задължения на майките, които се оказаха длъжници към бюджета заради получени обезщетения за майчинство, докато децата им са посещавали ясли и детски градини. Както и опростените дългове не пенсионерите, които "нямат магаре, камо ли кола".

"На вас ви досвидяха левчетата, които се опрощават на старците, инвалидите и майките с деца", критикува Първанов управляващите. И добави, че това ставало на фона на решението на премиера да се разпорежда с държавни средства и да "дарява" крупни суми на футболни клубове. Напомняло му на поговорката "Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво говоря".

Първанов каза още, че средствата, които е опростил, са малка част и по никакъв начин не могат да се сравнят с бонусите, които се оказа, че са си раздавали в държавната администрация.

Властта помилва босовете, като не се занимава с тях


За приподписването на указите за помилванията Първанов коментира, че с тях се ревизират актове на съдебната система, а не на изпълнителната власт. Затова по думите му тези укази се възлагат за изпълнение на правосъдния министър, на чието подчинение е Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Доскорошният държавен глава се позова на решение на Конституционния съд от 13 юли 1996 г. и каза, че на приподписване не подлежат изброените в Конституцията укази, както и тези, които засягат други власти извън изпълнителната.

Първанов каза, че няма никакви притеснения от проверката на парламентарната комисия. Отбеляза, че само осъдени за битови убийства са били помилвани и сред тях няма такива с прякор. "А вие, господа управляващи, помилвахте босовете на тежката престъпност", заяви той. И посочи, че на заседание на Консултативния съвет за националната сигурност след скандала с подслушвания директор на агенция "Митници" Ваньо Танов, вътрешният министър Цветан Цветанов е казал, че не се подслушват босовете, защото "са изпрали парите и сега не се занимават с тази дейност". Така според Първанов правителството като не се занимава с босовете на наркотрафика, ги помилва.

Марин назова името на човека, за който Янев ходатаъствал

Вицепрезидентът Ангел Марин отчете, че от 533-та помилвани за двата мандата 233 са били осъдени за убийство, 74 - за наркотици, 6 - за изнасилване, за да отхвърли обвиненията, че повечето от предсрочно освободените от него затворници са били свързани с наркомафията. 

Първанов и Марин влязоха в задочен диалог с Яне Янев, който даде паралелна пресконференция в Народното събрание, посветена на проучванията на комисията му за дейността на доскорошния президент и подгласника му. 

Марин, който още при избухването на скандала заяви в интервю за вестник "24 часа", че Яне Янев е ходатайствал пред него за помилването на осъден, този път назова и името на помилвания - Васил Пашов. че през 2004 г.  "народният трибун Яне Янев" заедно с бившия синдикален лидер и политик Кръстьо Петков го потърсил, за да споделят проблем на Васил Пашов, осъден на 8 г. затвор за убийство. Марин допълни, че обяснил на двамата процедурата и практиката за помилвания и така им дал знак, че не може да се ходатайства. През юни 2005 г. комисията по помилванията разгледала проблема и се оказало, че на осъдения му остават четири години и половина затвор. С указ от юли 2005г. Пашов били помилван. 

"Това е може би неговото единствено свястно дело, от което сега се отрича""Имам себеуважение, което не ми позволява да я приема, все пак имам някаква хигиена в общуването си."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати