25 Април 2024 г. Четвъртък

Станишев се консултирал с шефа на "Софарма" за кабинета си

2012-02-23 09:23:50

Мажоритарният собственик на фармацефтичната компания "Софарма", както и на дистрибуторската фирма "Софарма Трейдинг"Огнян Донев заяви, че преди време, когато Сергей Станишев е сформирал своя кабинет се е обърнал към него с молба да даде мнение за министерски пост.

Това каза самият Донев в сутрешния блок на Нова телевизия, цитиран от money.bg. 
На въпрос дали е ставало дума за министър на здравеопазването, Донев отговори, че е нормално, когато се назначават важни държавни фигури по определени ресори да се чуе мнението и на бизнеса в сектора.

Донев отхвърли обвиненията за монопол, като заяви, че продуктите на "Софарма" имат едва 5% от пазарния дял при лекарствата, които се продават в аптеките и малко над 7% при лекарствата, които болниците купуват.
В същото време по bTV здравният министър Стефан Константинов, заяви че "Софарма Трейдинг", която освен продукти на компанията майка, продава и други лекарства, има най-голям пазарен дял в дистрибуцията, който надхвърля 20%.

Дали са скъпи или не, лекарствата отговарят на нормативната база, която съществува в страната и на степента на остра конкуренция на отделните производители. Така погледнато, пазарът решава какви цени са, поясни още Донев.

На въпрос защо едно и също лекарство е на различни цени у нас и в други държави, той поясни: Тези лекарства, които бяха дадени като пример за дъмпинг са по-скоро изключения, отколкото масовия случай , в който продаваме в чужбина.

„Не може цената на лекарствата у нас да бъде докарана до тази в Турция - защото този завод няма да може да се издържа. Когато си новодошъл на един пазар, то вносът трябва да е по-евтин, за да го допуснат", посочи Донев.

Българските лекарства са по-евтини от вносните и задават дъното на стойността при лекарствата, категоричен бе Донев. „Българските компании сме с най-ниската цена във всяка една група лекарства. Българските лекарства задават дъното на ценообразуването на тези продукти, които се реимбурсират или се плащат от обществените фондове. Ако не сме дъно, то заедно с другия производител сме на едно ниво", поясни изпълнителният директор на „Софарма".

Здравната каса не се занимава с ценообразуване. Касата не се занимава с цени, подчерта Донев. „Преди 10 г. Софарма беше втора по получени пари от здравната каса. А при агресивната политика на нашите чуждестранни конкуренти, Софарма падна на 10-12 място", изтъкна шефът на фармацевтичната компания.

Относно Нели Нешева - оттеглилата се от поста шефка на Здравната каса след скандала с получените бонуси, Донев подчерта: „Никога не съм имал конфликт с г-жа Нешева, даже няколко месеца бяхме колеги, виждали сме се на заседания на надзорния съвет".

Гергана Павлова се опита, но сякаш не успя, да създаде механизми, чрез които да поевтиняват лекарствата и да бъде засилена конкуренцията. Това е в интерес на потребител - така Огнян Донев оцени дейността на уволнената зам.-здравен министър след разразил се скандал за продажбата на лекарства и тяхното ценообразуване. Припомняме, че Павлова преди да поеме държавния пост е била служител в системата на "Софарма".
„Искам да й се извиня, че тя реално пострада заради това, че някога в началото на кариерата си е работила във фирма, която впоследствие Софарма закупи", посочи Донев.

Попитан дали той е най-богатият човек в България, Донев бе категоричен: „Със сигурност не - познавам поне няколко сънародници, които са по-състоятелни от мене"
Сигурно съм сред първите 30, предположи той. На въпрос какво е състоянието му - той посочи, че то се състои в акции. 
Аз съм най-голям акционер във Софарма, но често ми се приписва цялото състояние, което не е коректно, изтъкна Огнян Донев.

По думите на Донев „Софарма" е образец за публична компания, която всяка година е сред първите пет за най-прозрачните дружества. Той не приема сериозно обвиненията, че е изградил монопол. Донев отхвърли и слуховете, че ще бъде министър-председател.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати